Poruke sa Konstitutivne sednice - Vladan Vasić: Zajedno vodimo ovaj grad, poziv da radimo u interesu Pirota! D. Božić, Ž. Todorović, Č. Džunić: Izbori su pokradeni, ne priznajemo rezultate!

07. februar 2024. 16:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Konstitutivna sednica Skupštine grada Pirota održana je danas. U skladu sa zakonom, sednicom je na početku predsedavala Radmila Mančić, kao najstariji odbornik. Pored nje su bila dva najmlađa odbornika i sekretar Skupštine iz prethodnog saziva.

Nakon prozivke odbornika usledio je rad po tačkama dnevnog reda.

Odbornici Odborničke grupe “Pirot protiv nasilja” nisu želeli da sednu jer, kako je u svom izlaganju rekao Žarko Todorović, raspored sedenja se određuje u dogovoru predstavnika odborničkih grupa. Todorović je tražio pauzu da se napravi dogovor i odredi raspored sedenja, što nije prihvaćeno. Sve vreme tokom sednice grupa odbornika je stajala.

Prva tačka bila je razmatranje Izveštaja Izborne komisije grada Pirota o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada Pirota, raspisanih za 17. decembar 2023. godine. Izveštaj je obrazložio Jovan Milenković, predsednik Gradske izborne komisije.

Posle diskusije o ovoj temi izabran je Verifikacioni odbor u sastavu od tri člana. Ispred Verifikacionog odbora, Vesna Nenčić je pročitala imena odbornika Skupštine grada Pirota.

Doneta je Odluka o potvrđivanju - verifikaciji mandata odbornika. Mandati su potvrđeni za 56 odbornika. Odbornici su zatim položili zakletvu.

Usledio je izbor predsednika Skupštine grada Pirota i zamenika predsednika Skupštine grada.

Za predsednika Skupštine predložena je Dragana Tončić sa izborne liste “Aleksandar Vučić - Pirot ne sme da stane”. Predlog je pročitala Irena Kostić, a biografiju Emilija Popović.

Nakon glasanja i provere glasova za predsednicu Skupštine grada Pirota izabrana je Dragana Tončić. Glasalo je 35 odbornika.

Potom je za zamenika predsednika Skupštine grada Pirota izabrana Emilija Popović, koja je i u prethodnom sazivu obavljala ovu dužnost. Predlog za njen izbor pročitala je Irena Kostić, sekretar, a biografiju Dragana Tončić, predsednica Skupštine grada.

Za sekretara Skupštine grada postavljen je dosadašnji sekretar Skupštine, Irena Kostić.

Zatim je za gradonačelnika Pirota predložen Vladan Vasić. Predlog i biografiju obrazložila je predsednica Skupštine.

Vladan Vasić je ovom prilikom upoznao odbornike i javnost sa planom i programom za dalji rad i predložio zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća.

Sprovedeno je glasanje. Za Vladana Vasića glasalo je 36 odbornika.

U okviru razrešenja i imenovanja za v.d. direktora Muzeja Ponišavlja imenovan je Bojan Ranđelović.

Po završetku sednice novoizabrana predsednica Skupštine grada Pirota, Dragana Tončić, istakla je da joj je izuzetna čast, ali i obaveza i odgovornost da profesionalno i odgovorno obavlja svoj posao i da sve to bude na benefit građana Pirota. Ona je dodala da veruje da će sledeća sednica biti u pozitivnijem duhu i zahvalila odbornicima koji su joj dali podršku.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, zahvalio se građanima koji su glasali za njihovu listu i istakao da među članovima Gradskog veća ima novih lica, što predstavlja spoj mladosti i iskustva. Vasić kaže da je siguran da će na Veću donositi kvalitetne odluke, da će to prosleđivati Skupštini i da će odbornici o tome valjano diskutovati. Gradonačelnik Pirota je najavio da će u Gradskoj upravi otvoriti novo odeljenje koje će se baviti energetskom efikasnošću.

Kada je u pitanju početak sednice i negodovanje od strane odbornika iz redova opozicije, Vladan Vasić kaže da je to loš scenario ljudi koji sebe nazivaju “Pirot protiv nasilja”, čestitao im je na odborničkim mandatima i dodao da smatra da nisu na dobar način preuzeli odborničku funkciju.

Darko Božić iz Odborničke grupe “Pirot protiv nasilja” kaže da je početak sednice bio neprimeren od strane gradonačelnika.

Žarko Todorović objašnjava da su u okviru prve tačke dnevnog reda pokušali da ukažu da su izbori pokredeni i poručuje da će verovatno uskoro izbori morati da budu poništeni i ponovljeni.

Čedica Džunić je dodao da je veoma razočaran ponašanjem vladajuće većine. Džunić je ovom prilikom rekao da će se boriti protiv njihovih stavova i ukazivati na krađu tokom izbora.