Počeo popis poljoprivrede

01. oktobar 2012. 12:20 Privreda Pirot Plus Online

Popis poljoprivrede Srbije, prvi nakon 1960. godine, počinje danas, a trebalo bi da do 15. decembra obuhvati između 750.000 i 800.000 poljoprivrednih domaćinstava. Cilj popisa, kako je najavljeno iz Republičkog zavoda za statistiku je da nijedan pedalj zemlje i nijedno grlo stoke ne ostane nepopisano.

[aside]

Fond za ravoj poljoprivrede doneo je predlog mera za pružanje pomoći poljoprivrednim proizvodjačima, usled štete izazvane sušom. Lokalna samouprava će, za te namene, izdvojiti sredstva u iznosu od 3 miliona dinara koja će poljoprivrednicima biti podeljena putem konkursa. Takodje su u toku aktivnosti vezane za sprovodjenje tradicionalne ovčarske izložbe, kaže Popović. Planirano je da izložba bude održana 24. oktobra.

[/aside]

Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu tim povodom kaže da će popis omogućiti da se konačno dobije realna slika o stanju u ovoj oblasti, na osnovu koje će se napraviti dobar plan I program razvoja poljoprivrede kako na republičkom, tako I na području opštine, uz činjenicu da je jedino tako, već od 2013. godine, moguće konkurisati za sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije namenjih agraru.

- Osnovna poruka poljoprivrednicima je da tokom popisa daju samo relevantne podatke, da ne kriju koliko imaju zemlje ili broj grla stoke i da se zbog toga ne plaše povećanja poreza ili nekih drugih nameta, jer nema razloga za to. S druge strane, samo popisani će moći da koriste republičke I lokalne subvencije. Zato je veoma važno da se prijavi svako grlo, svaki metar kvadratni obradive površine, pa I oranice koje nisu obradjivane godinama unazad, kaže Popović

Popis poljoprivrede pokazaće, pored ostalog, koliko se ljudi u Srbiji bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kolika je korišćena poljoprivredna površina i stočni fond, kao i to kakva je i kolika poljoprivredna mehanizacija i koliko ima poljoprivrednih objekata, kolika je organska proizvodnja, proizvodnja u ribnjacima i kolika su područja pod šumama.