Počeo 49. Festival “Joakim Vujić”

14. maj 2013. 11:00 Kultura Pirot Plus Online

U "Puls teatru" u Lazarevcu juče je i zvanično počeo 49. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", na kojem do 20. maja učestvuje sedam predstava u glavnom programu. Festival je svečano otvorila Nela Mihajlović, glumica Narodnog pozorišta Beograd.

U glavnom takmičarskom programu su predstave "Sunce tuđeg neba" domaćeg teatra, "Jedan čovek, dvojica gazda" Kragujevac , "Purpurno ostrvo" Kruševac , "Čudo u Šarganu" Užice, "Putujuće pozorište Šopalović" Zaječar ,"Mladi Staljin" Šabac i "Mali Geza" Pirot. Selektor programa je dr Milivoje Mlađenović.

Festival "Joakim Vujić" će, pored zvaničnog, realizovati još dva programa takmičarskog karaktera: Mali Joakim i OFF Joakim, kao i nekoliko promocija knjiga i likovnih programa.Poseban segment činiće program "Joakim u gostima", odnosno izvođenja predstava - učesnica festivala u susednim gradovima Aranđelovcu, Valjevu, Lajkovcu.


- Ansambl pirotskog teatra sutra će izvesti predstavu "Pola pola" u okviru programa OFF Joakim. Istu predstavu izvešće i u Aranđelovcu u okviru programa Joakim u gostima. U četvrtak 16. maja Ansambl će u takmičarskom delu Festivala izvesti predstavu „Mali Geza“. Pirotsko pozorište jedino je profesionalno pozorište u Srbiji čije su predstave prošle selekciju za oba festivala, kaže Gradimir Filipović, upravnik Pozorišta.


Odluku o nagradama doneće žiri čiji su članovi Uglješa Šajtinac, Biljana Krstić i Snežana Trišić. Na kraju će u čast nagrađenih Narodno pozorište Niš izvesti Nušićev "Svet".