Počela Regionalna konferencija slobodnih zona Jugoistočne Evrope

18. septembar 2014. 10:37 Privreda Pirot Plus Online

U prostorijama Privredne komore Beograd u organizaciji grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije u saradnji sa Svetskom federacijom slobodnih zona (FEMOZA), danas je počela Regionalna konferencija slobodnih zona Jugoistočne Evrope.

Na otvaranju konferencije govorio je Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot i predsednik Regionalne privredne komore Niš. Konferenciji prisustvuje i Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot.

Cilj konferencije je da se razmene iskustva i primeri u privlačenju investicija i pogodnostima koje se primenjuju u slobodnim zonama. Predviđeno je učešće predstavnika iz Hrvatske, Makedonije, Turske, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Poljske, Belorusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Medijski sponzor konferencije je FDI Magazin (FDI Magazin Financial Timesa) kao najrelevantniji medijski centar za ocenu i promociju investicionih lokacija i pogodnosti u svetu.

Takođe, cilj konferencije je da se svim relevantim institucijama u Republici Srbiji uputi poruka i zahtev da slobodne zone Srbije imaju nulte poreze, odnosno da se stvori najpovoljnije moguće područje za privlačenje i rad stranim multinacionalnim firmama. Ovim će sve postojeće firme u zonama dobiti dodatne poreske pogodnosti i moći da pokrenu dodatno upošljavanje domaće radne snage uz povećanje izvoza i deviznog priliva u RS.