Počeo Karavan bezbednosti saobraćaja - preventivna akcija namenjana deci i mladim Piroćancima

12. jun 2024. 10:53 Gradska hronika Pirot Plus Online

U Pirotu je danas svečano otvoren Karavan bezbednosti saobraćaja, sa ciljem podizanja svesti građana o značaju poštovanja saobraćajnih propisa radi unapređenja bezbednosti na putevima. 

Projekat sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava saobraćajne policije, uz partnerstvo Agencije za bezbednost saobraćaja, Auto-moto saveza Srbije, Crvenog krsta, Nacionalne vozačke akademije i Grada Pirota. Događaju su prisustvovali i predstavnici  kompanije Tigar Tajers.

Manifestaciju su, u prisustvu velikog broja dece iz pirotskić vrtića, osnovnih i srednjih škola, roditelja i građana otvorili zamenik gradonačelnika Miloš Colić, direktor kvaliteta u Kompaniji Tigar Tajers Nenad Pešić, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, generalni sekretar AMSS-a Milan Nikolić i načelnik Uprave Saobraćajne policije Slaviša Lakićević.  

Branko Stamatović v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da je zajednički cilj veća bezbednost dece u saobraćaju, kao i da, uz sistematski rad sa nadležnim ministarstvima i organizacijama, sistem bezbednosti saobraćaja podigne na još viši nivo, ka ostvarenju Vizije 0 poginule dece u saobraćaju.

O važnosti Karavana bezbednosti saobraćaja u Pirotu je govorio i Milan Nikolić, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije.

Već duži period nismo imali ovakav entuzijazam kakav prati ovaj Karavan, kada su u pitanju preventivne akcije posvećene bezbednosti u saobraćaju. Saobraćaj jeste koristan i neophodan kao deo naše svakodnevnice, ali možemo svojim primerom, svešću i opreznošću, doprineti da izbegnemo posledice i sprečimo gubljenje ljudskih život. Želim da se danas kroz igru naši najmlađi Piroćanci upoznaju sa saobraćajnim propisima, kao i sa sredstvima za rad svih subjekata koji učestvuju u ovoj manifestaciji, jer zajednički cilj svih nas je da doprinesemo bezbednijem saobraćaju u našoj zemlji,  rekao je Nikolić.

Cilj Ministarstva unutrašnjih poslova, je da se što više približi građanima, da oni osete da je to servis građana, da je u njihovoj funkciji i da delujemo zajedno na svim važnim zadacima, kao danas na temu bezbednosti saobraćaja

Pažljivko i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja ukazali su deci na značaj bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Mališani su imali priliku da se kroz radionice i poligone upoznaju sa saobraćajnim propisima, dok su odrasli, probajući simulator prevrtanja, utvrdili važnost vezivanja pojasa.

Na putu do Vizije 0, Agencija za bezbednost saobraćaja radi na tome da uspostavi sistematske mere i aktivnosti kako bi deca izrasla, na prvom mestu, u bezbedne generacije.

U četvrtak, 13. juna u 14 časova, na letnjoj sceni u dvorištu Istorijskog arhiva Pirot, biće izvedena pozorišna predstava ansambla Narodnog pozorišta Kruševac pod nazivom „Minut“, dok će potom biti održano predavanje predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja.