Počeo 24. Salon knjige i grafike u Pirotu. Veliki izbor knjiga za sve uzraste

10. februar 2023. 21:25 Kultura Pirot Plus Online

U Hali Kej večeras je zvanično otvoren 24. Salon knjige i grafike u organizaciji Doma kulture, suorganizaciji Narodne biblioteke i pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

Kao i prethodnih godina organizatori su se potrudili da okupe veliki broj izlagača koji su pripremili bogatu ponudu naslova za svačiji ukus.

Prilikom svečanog otvaranja direktor Doma kulture, Miško Ćirić, istakao je da je ispoštovana  tradicija održavanja sajma svih prethodnih godina, a posle dve godine ponovo je organizovan u Hali Kej. S obzirom na broj izdavača i dosta knjiga, Ćirić veruje da će građani pronaći ono što ih interesuje, kao i da će izdavači i izlagači biti zadovoljni.  

Gradonačelnik Vladan Vasić rekao je da je ovaj sajam dosta simboličan, najpre po tome što je posle dve godine ponovo u ovom prostoru, ali i po tome što se na ovom mestu održava poslednji put jer se pravi novi sajamski prostor. Vasić je posebno mladima preporučio da se malo odvoje od telefona i posete sajam.

Ovogodišnji Salon knjige i grafike otvorila je dobitnica NIN-ove nagrade, Danica Vukićević. Ona je ovom prilikom navela da mnogi danas ne čitaju i da nisu svesni koliko su u ozračju knjiga, a da su oni koji ipak čitaju svesni da knjige oslobađaju i da nas menjaju, zbog toga je predložila ljudima da se vrate knjigama, a knjige će ih vratiti sebi.

Predstavnici izdavačkih kuća sa kojima smo razgovarali istakli su da su se i ove godine potrudili da obogate ponudu.

Slavoljub Milojković iz Izdavačke kuće “Nova Knjiga” u Nišu kaže da u ponudi imaju knjige za decu predškolskog uzrasta. Reč je o edukativnim kartama, slikovnicama, igrama memorije što može biti veoma korisno za razvoj. Cene su, naravno, sajamske.

Slađana Simić iz Izdavačka kuće “Begen comerc” navodi da imaju širok asortiman za decu, ali i mnogo knjiga o voću, povrću, novo izdanje “Vinska škola”, tu su naslovi iz istorije umetnosti, romani i možda nazanimljivije čitaocima, popularna psihologija.

Salon knjige i grafike traje do 17. februara i otvoren je za posetioce svakog dana od 10 do 20 časova.