Planovi za razvoj Juga Srbije VIDEO

27. mart 2013. 14:36 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Posle dogovora koji je postignut na sastanku sa predsednikom Vlade Srbije, Ivicom Dačićem, o strateškim pravcima razvoja Juga Srbije, danas je u Pirotu, kao koordinatoru aktivnosti održan sastanak predstavnika Okruga i regina. Predsednik Opštine Vladan Vasić, ocenio je ovaj sastanak kao veoma konstruktivan i da je važno da su definisani zajednički interesi. Predlozi predstavnika opština biće dostavljeni koordinacionom telu do 2. aprila a onda će, najkasnije do 5. aprila biti upućeni Ministarstvu za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Predsednik Opštine Babušnica, Sasa Stamenković, smatra da je sama rasprava o mogućnostima razvoja siromašnijih opština važna, a, za Babušnicu konkretno, putna infrastruktura ima poseban značaj.

Poljoprivreda je ne samo važna za Babušnicu, već i za ostale opštine, kaže Stamenković. Sve četiri opštine Okruga morale bi da se u tom pravcu aktiviraju i uspostave tešnju saradnju.Svakako da je dobro što u Pirotu postoji jedan veliki preradni kapacitet, kao što je Lenada - Hladnjača, i da je to motiv za razvoj voćarstva.

Tehnicki direktor Hladnjače, Vladica Krsmanović, kaže da je Kompanija Lenada spremna na saradnju sa poljoprivrednicima, pre svaga voćarima i da u tom pravcu planira svoje kapacitete i ulaganja.