Pirotsko ćilimarstvo i izrada pirotskog kačkavalja na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

11. jun 2013. 13:02 Kultura Pirot Plus Online


U Etnografskom muzeju Beograd krajem prošle nedelje predstavljena je Lista nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, na kojoj se nalazi 27 elemenata. Saša Jovanović, direktor Muzeja Ponišavlja, kaže da se na Listi , medju elementima nalaze i izrada pirotskog kačkavalja i pirotsko ćilimarstvo.


- U Etnografskom muzeju tom prilikom su predlagačima i nosiocima uručena dokumenta odnosno sertifikati o upisu elemenata u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Pod tzv. inventarnim borjevima 5 I 6 u Nacionalni registar upisani su pirotsko ćilimarstvo i izrada pirotskog kačkavalja. Još u toku 2011 . godine kustosi Muzeja Ponišavlja, Saška Velkova i Radmila Vlatković radile su na prikupljanju podataka i popunjavanju upitnika za identifikovanje elemenata nematerijalne kulturne baštine a podršku Muzeju u naporima za upisivanje u ovu listu je pružila Opština Pirot. Od predloženih 9 elemenata Nacionalni komitet za nematerijalna nasledja usvojio je 18. juna prošle godine dva, kao što sam pomenuo izradu pirotskog kačkavalja i pirotsko ćilimarstvo – kaže Jovanović.


Jovanović kaže da je ovo dobar početak i dodaje da će Muzej konkurisati i u sledećem ciklusu.


- Za sada su zadovoljavajući rezultati. Imamo dve zaštite i to je dobar znak za dalji rad. Naše pirotsko ćilimarstvo našlo se i na listi 9 elemenat, odnosno predloga za UNESKO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasledja čovečanstva, na žalost nije upisano ali je predsednik Nacionalnog komiteta uputio poziv za dostavljanje predloga za novi ciklus upisa. Muzej će konkursitati sa pirotskom grnčarijom, izradom crepulja na Staroj planini, pirotskim govorom jer to je kulturna baština koju treba zaštititi – dodaje Jovanović.


Na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa za sada se nalaze još i krsna slava, molitva (đurđevdanski obred), belmuž, običaj izlivanja i paljenja ratarskih sveća, filigranski zanat, klesarski zanat, pazarske mantije, zlakuska lončarija, kosovski vez, pevanje uz gusle, groktalica, pevanje iz vika, erski humor.