Pirotski SNS komentarisao presude Prekršajnog suda VIDEO

30. jun 2015. 14:00 Društvo Pirot Plus Online

Prekršajni sud u Pirotu –odeljenje suda u Beloj Palanci u prekršajnom postupku protiv Vladana Vasića, predsednika Opštine Pirot,doneo je presudu kojom okrivljuje predsednika Vasića što je u budžetskoj 2011. godini napravio odredjene propuste u realizaciji budžeta. Na današnjoj konferenciji za novinare, šef odborničke grupe SNS-a u lokalnom parlamentu, Boban Randjelović, naveo je o kojim se prekršajima radi.

Radmilo Kostić,republički poslanik, odbornik i povrenik SNS-a Pirot, postavio je pitanje zašto se predsedniku Vasiću Sudilo u Beloj Palanci a ne u Pirotu.

Na pitanje novinara zašto se sa ovom informacijom čekalo do sada, zašto nije objavljena odmah posle donošenja presude 28.8.2014. godine, Kostić je rekao.

Zašto se sudilo u Palanci a ne u Pirotu pitali smo sudiju Milivoja Minića, koji je i doneo presudu. Sudija Manić kaže:“ Mogu da izjavim da je u vreme kada je taj predmet dodeljen meni u rad kao sudiji u Beloj Palanci, to je bilo 2013.godine,predmet je dodeljen iz razloga što u Beloj Palanci nije bilo dovoljno predmeta, odnosno poredmeti su deljeni da sve sudije imaju jednako opterećenje po različitim oblastima.Inače, sve sudije Prekršajnog suda u Pirotu su birane kao sudije koje su nadležne da postupaju na celoj teritoriji koju pokriva ovaj Sud. Poznato mi je da je bilo desetak i više predmeta po Zakonu o budžetskom sistemu i predmeti su podeljeni tako da smo svi dobili po tri do četiri predmeta. Svake godine se odredjuje prema godišnjem planu rasporeda ko će gde da radi i ja sam tada bio odredjen kao sudija prekršajnog suda, sada sam predsednik Suda, rasporedjen na rad u Beloj Palanci.Princip je isti, vodi se računa o jednakoj opterećenosti i predmeti se prelivaju sa jedne teritorije u drugu, tako da sam nekada dobijao predmete iz Dimitrovgrada i obrnuto, nekada je moj kolega iz Dimitrovgarada dobijao predmete iz Bele Palanke ili Babušnice“-kaže Minić.

Na današnjoj konferenciji govorio je i načelnik Okruga, Dimitrije Vidanović, povodom presude izrečene predsedniku Vasiću.

S obzirom da koristi dan od godišnjeg odmora, nismo mogli da zabeležimo tonsku izjavu predsednika Opštine, Vladana Vasića. Medjutim, u izjavi za naš Radio Vasić je rekao da je neprimereno da se na konferencijama za novinare komentarišu stvari poput prekršajnih presuda. Sličnih pojava ima skoro u svakoj od opština u Srbiji. Takodje, u obrazloženju predsednik Vasić navodi da on ima funkciju naredbodavca za izvršenje budžeta, ali da nije kriv za uvećanje koeficijenata jer to nije u njegovoj nadležnosti, jer o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih i postavljenih, odnosno izabranih lica u državnim organima odlučuje funkcioner koji rukovodi državnim organom.