Pirotski kačkavalj u konkurenciji za dobijanje Sertifikata Evropske Unije

12. jun 2019. 14:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U poseti Pirotu danas su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Evropske komisije za međunarodnu zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom.

U toku je projekat koji ova Komisija radi sa Ministarstvom, a koji pored ostalog ima za cilj međunarodnu zaštitu najmanje tri srpska proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Ozbiljan kandidat, pored Lipovog meda sa Fruške gore i Ariljske maline, je i Pirotski kačkavalj.

Branislav Raketić, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže da su ovi sastanci od izuzetne važnosti za uskladjivanje sa evropskim standardima, kako bi se sertifikati bolje pripremili i samim tim bez problema dobili saglasnost Komisije.

Pirotski kačkavalj jeste proizvod koji je poznat ne samo u regionu, već i šire, ali dobijanjem ovog sertifikata on će moći da se nadje na i tržištu Evropske unije. Takodje to će doprineti razvoju ruralnog područja Stare planine, ali i drugih grana kao što je turizam.

Sastanku je prisustvovao i David Liberati, vodja projekta Evropske unije za organsku proizvodnju i zaštitu geografskog porekla proizvoda.

Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu kaže da će lokalna samouprava, preko Fonda za poljoprivredu finansirati dodatne troškove u procesu dobijanja Sertifikata EU, a cilj je da se formira i udruženje proizvodjača Pirotskog kačkavalja koji će nastupati objedinjeno. Trenutno se Pirotski kačkavalj po usvojenoj Specifikaciji proizvodi samo u radionici Mlekarske škole