Pirotski Jevreji - novo izdanje Istorijskog arhiva

11. maj 2021. 11:50 Kultura Pirot Plus Online

Pirotski Jevreji, autorke Snežane Branković je publikacija nastala zahvaljujući trudu, znanju i praktičnom iskustvu gospođe Branković.

Autorka nas vraća u prošlost Pirota, otkrivajući nam život jevrejske zajednice. Značajan deo publikacije čine sećanja Piroćanaca te prilozi, fotografije i objašnjenja koja na nov i inspirativan način govore o pirotskim Jevrejima.

Knjiga koja je pred nama ishod je koliko namere toliko i potrebe da se na jednom mestu sačuvaju sećanja o životu i stradanju pirotskih Jevreja i da se istaknu njihovi doprinosi opštim vrednostima sredine u kojoj su živeli. U novovremenim sklonostima ka zaboravu, vredno je sačuvati sećanje na pirotske Jevreje.

Gospođa Branković je marljivo i posvećeno radila na sastavljanju ove knjige, beležeći sećanja Piroćanaca na njihove dobre komšije – pirotske Jevreje, prijatelje, poslovne partnere, školske drugove. Sećajući se tužnih reči Jevrejki dok su ih sprovodili do železničke stanice: „Zbogom kućo moja, zbogom Pirote…“, zabrinuti zbog rasta nacionalizma, antisemitizma, ksenofobije, netrpeljivosti, govora mržnje, kao i zbog relativizacije i pokušaja revizije istorije, sa posebnim pijetetom, poštovanje, i žaljenjem sećamo se stradanja naših pirotskih Jevreja koji su ostavili neizbrisiv trag i sebe ugradili u istoriju Pirota.

*Saopštenje Istorijskog arhiva u Pirotu