Pirotska Bolnica posluje pozitivno

30. oktobar 2012. 13:39 Društvo Pirot Plus Online

Računi desetak zdravstvenih ustanova u Srbiji trenutno su blokirani, a mnoge bolnice su preko godine u blokadi bile i po nekoliko puta, dok su neke u tom stanju i po više od godinu dana, saznaje Press. Blokirani računi posledica su uglavnom nenamenskog trošenja novca, odnosno zaduživanja mimo ugovora sa Republičkom fondom za zdravstveno osiguranje, takodje Fond plaća 105.000 zaposlenih u zdravstvu, a na spiskovima zdravstvenih ustanova je ukupno 125.000 imena.

Dr Radovan Ilić, direktor Opšte bolnice Pirot kaže da račun naše ustanove nije ni u jednom trenutku bio u blokadi, ali da finansijskih poteškoća ima.

-Problem nedeostatka novca u državnim zdravstvenim ustanovama je prisutan odavno. Finansijski problemi koji postoje u našoj ustanovi su posledica nedovoljno novca koji se nalazi u zdravstvenom sistemu Srbije. Ono što se ne sme je nenamensko trošenje sredstava, jer ne postoji mogućnost prenamene sredstava sa jedne pozicije na drugu, bez saglasnosti filijale Republičkog fonda, i to svima treba da bude jasno, kaže dr Ilić.

Blokade računa pojedinih zdravstvenih ustanova uslovljene su i neopravdanim zapošljavanjem zdravstvenih radnika, čije finansiranje nije predvidjeno namenskim sredstvima filijale Republičkog zavoda. U pirotskoj Bolnici, i u ovoj oblasti nema nikakvih neporavilnosti, odnosno ne postoji višak radnika

- Kod nas nije bilo zapošljavanja radnika mimo Republičke komisije za racionalizaciju, odnosno mimo saglasnosti Republičkog fonda i Ministarstva zdravlja. Pirotska Bolnica ima zapošljen kadar u okviru republičkog normativa, i njihove zarade isplaćuju se iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Mi imamo samo 4 radnika iznad ugovorenog broja, reč je o spremačicama čije se zarade isplaćuju iz sopstvenih prihoda Bolnice, napominje direktor.

Za nabavku lekova za sada ima dovoljno novca, problema ima kada je u pitanju nabavka sanitetskog I ostalog neophodnog materijala

- Tu nemamo čak ni dugovanja prema dobavljačima, jer obaveze prema njima izmirujemo redovno. Ali ipak nedovoljno je novca za druge pozicije. Za nabavku repromaterijala, kao i za ostale materijalne troškove i komunalne usluge.

O svemu ovome obaveštena je filijala RZZO, tako da očekujemo da nam se bar kroz neki aneks ugovora nadoknadi ovaj nedostatak finansijskih sredstava, do kraja godine, kaže dr Ilić.