Pirot u srcu darova prirode: Kojim putem do Koprena?

19. februar 2018. 12:00 Darovi prirode Pirot Plus Online

Do Koprena se može stići na mnogo načina. Moglo bi se reći da svi putevi vode na Kopren.

Može se ići preko Jelovice i Širokih luka, pa preko Kaca kamena. Može se stići i kanjonom Jelovičke reke, do Koprenskog vodopada, pa onda uspon ka samom Koprenu.

Druga opcija su Dojkinci, pa preko Stražne čuke do Koprena. Ili pak kroz Arbinje, kanjonom Dojkinačke reke, pa od vodopada Tri kladenca krenuti u uspon ka platou Koprena.

Postoje i drugi načini i putevi...

Jedna stvar im je zajednička, a to je da ćete koji god put da odaberete morati da se borite sa nepreglednim poljima kleke i sa par malo ozbiljnija uspona. Ipak, imajući u vidu da je Kopren definitivno jedan od najlepših i najunikatnijih vrhova Stare planine, uloženi trud da se dođe do njega se uvek višestruko isplati.

Za ovaj put, odabrali smo da do Koprena stignemo preko Arbinja i vodopada Tri kladenca. Za ovu turu je potreban ceo dan, a preporuka je da se deo puta pređe kolima, recimo do Tupavice, ili do Škripčanove česme.

Naše prvo skretanje sa puta bila je poseta Arbinjskog vodopada, u blizini pomenute česme
Sledeće zaustavljanje bilo je kod ploča, koje predstavljaju zanimljivu usputnu stanicu i lepo mesto za kampere i izletnike

Nakon toga, uživajući u lepotama prirode Arbinja, nastavljamo ka vodopadu 3 kladenca.Kao i svaki vodopad, i ovaj je najbolje posetiti u rano proleće, kada ima najviše vode. Mi smo bili u avgustu, jer cilj nije bio sam vodopad, ali je ovo svakako jedan od najlepših vodopada na Staroj planini.


Do ove tačke, šetnja je lagana i ne previše naporna. Od vodopada kreće glavni uspon ka platou Koprena, gde se bukvalno prelazi onoliko metara vertikalno, koliko i horizontalno. Na kratkoj relaciji savladava se uspon od oko 400 metara nadmorske visine. Već na pola uspona, počinje da puca pogled, a ovako izgleda pogled unazad na put odakle smo došli i na 3 čuke


Sada više nema ozbiljnih uspona, ostaje još da se probijemo kroz kleku i stižemo do ogromnog platoa, gde se nalaze i kladenci, izvori Dojkinačke reke, koji su u toku leta praktično suvi.


Sada već pogled puca na sve strane, iza nas su 3 čuke, ispred je Kopren
I napokon smo na vrhu, na 1963 mnv, a da li je pogled sa Koprena vredan truda procenite samiFOTO Nikola Spasić