Pirot - grad po meri dece **Video**

01. oktobar 2012. 14:26 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je počela Dečija nedelja koja će biti obeležena brojnim programima i manifestacijama pod sloganom “Rastemo kao jedno-Bolji smo zajedno” Tim povodom danas je u svečanoj sali Opštine organizovano druženje dece sa predsednikom Opštine, prvim zaštitnikom njihovih prava. Predsednik opštine Vladan Vasić čestitao je svojim mladim gostima dečiju nedelju i poželeo im da djačke dane provode što bezbrižnije i srećnije.

Prema Vasićevim rečima lokalna samouprava i u narednom periodu odvajaće sredstva u svom Budžetu za aktivnosti usmerene ka deci i ostvarenju njihovih prava i potreba

-Ove godine izdvojeno je preko 42 miliona dinara na razne atkivnosti vezane za realizaciju programa za decu, ne računajući infrasturkturu i pomoć školama. To su aktivnosti za realizaciju Lokalnog plana akcije za decu, pomoć bračnim parovima za vantelesnu oplodnju i novčana pomoć za lečenje dece do punoletstva, kao nova mera. Zatim tu je roditeljski dotatak za prvorođeno dete, novčana pomoć nezaposlenim majkama koja se isplaćuje 12 meseci i novčana pomoć samohranim roditeljima, besplatan boravak trećeg deteta u vrtiću, besplatna užina i knjige za treće dete kao i potpuno nova mera mera novčane pomoći za treće dete u porodici. Podsetiću da smo uveli i studentske i sportske stipendije. Podržavamo i rad sportskih klubova, kako bi svako dete moglo da se bavi sportom. Ne očekujemo da svi budu profesionalni sportisti ali očekujemo da se kroz bavljenje sportom dotadno edukuju, socijalizuju i druže. Pomenuo bih kao značajne i aktivnosti Kancelarije za mlade-dodao je Vasić.

Nadica Adamović, šef odseka dečije zaštite u Opštisnkoj upravi Opštine Pirot kaže da se u našem gradu kroz brojne aktivnosti stvaraju uslovi za dobar i kvalitetan život dece.

-Mi težimo da se pitanjem i problemima dece bavimo tokom cele godine a ne samo jednom godišnje u ovoj nedelji. Ja ću podsetiti da se Pirot formirao kao Grad po meri deci, zahvaljujući izradi i realizaciji Lokalnog plana akcije za decu, strateškog dokumenta koji je omogućio svim institucijama, nevladinim organizacijama, udruženjima građana i stručnjacima pojedincima, da preko osmišljenih projekata putem različitih aktivnosti doprinesu poboljšanju položaja dece u svim oblastima njihovog života- kaže Adamovićeva.

Sutra je na programu dan predviđen za dečije stvaralaštvo. Deca će učestvovati u likovnim i literarnim radionicama u svim predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama.