"Participativno budžetiranje" nova prilika za građane da utiču na trošenje budžetskog novca

18. septembar 2018. 14:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Naši sugrađani i meštani sela i ove godine imaće priliku da utiču na trošenje sredstava iz Budžeta za narednu godinu. Naime, projekat "Participativno budžetiranje" podrazumeva da građani pošalji svoje predloge o tome šta da se izgradi u njihovom delu grada ili selu, da se uredi, popravi...

Potrebno je samo da se odazovu pozivu Gradske uprave, dogovore na sastancima u mesnoj zajednici, ili se sami odluče da pošalju predlog. Svi njihovi predlozi će biti analizirani i objavljeni, znaće se koji su prošli i koji će naredne godine biti realizovani.

U cilju da i zvanično obavesti građane o projektu, Gradska uprava je poslala poziv sa svim neophodnim detaljima:

************************

Gradska uprava Grada Pirota poziva i ove godine sve zainteresovane građane da iskoriste mogućnost i uključe se u proces kreiranja budžeta.

Prikupljanje predloga će trajati od 20. do 30. septembra 2018. godine i to putem mejla elizabeta.jelenkovic@pirot.rs, ili lično u Uslužnom centru i mesnim kancelarijama Grada Pirota na predviđenom obrascu.

Dođite, ostavite predlog, poboljšajte svoj život i život vaših sugrađana.

Budite i vi deo budžetskog procesa!

Jagoda Šnele, načelnica Odeljenja za privredu i finansije Grada Pirota, rekla je za Plus onlajn da je izmenjen Zakon o lokalnoj samoupravi prema kome sve lokalne samouprave moraju da sprovedu javne rasprave prilikom projekcije budžeta za narednu godinu. Ovo je, kako načelnica kaže, jedan vid, a drugi će biti konferencija predsednika mesnih zajednica.

Posle davanja predloga stručni tim će izabrati od šest do deset predloga za koje će se glasati od 22. do 31. oktobra, a predlozi sa najvećim brojem glasova biće uvršteni u budžet za narednu godinu.