Ove godine pirotske osnovne škole upisaće 429 prvaka

08. maj 2020. 15:07 Društvo Pirot Plus Online

Pripremni predškolski program u Pirotu ove godine završava ukupno 429 deteta. Dušan Spasić, prosvetni inspektor Grada Pirota, kaže da je prošle godine prvi razred upisao 431 učenik, što je otprilike na istom nivou kao i sada, zbog čega ne očekuju tehnološke viškove među učiteljima.

Mogu da se jave odstupanja, ali orjentaciono je toliko na teritoriji grada Pirota. Četvrti razred završava 421 učenik, što znači da imamo gotovo isti broj i da neće doći do velikih tehnoloških viškova među učiteljima, ali ništa sa sigurnošću ne možemo da kažemo jer je slabije interesovanje za isturena odeljenja u selima, istakao je Spasić.

Prema njegovim rečima roditelji pribegavaju da decu iz sela upisuju u škole u gradu, pa se zato mogu neka odeljenja u selima ugasiti, ali će nastojati da svi prosvetni radnici budu zbrinuti.  

Malo veća razlika u broju učenika ove godine se beleži kod osmaka. Prošle godine osnovnu školu je završilo oko 500 učenika, a ove 442. Spasić objašnjava da ni to ne mora da znači da će napraviti problem školama jer je moguće formirati odeljenje i sa 20 učenika. Međutim, dodaje Spasić, ako se ponovi situacija kao i prošle godine, kada je bilo veliko interesovanje učenika sa strane za naše škole, onda neće biti problema. Iako neki učenici upisuju škole van Pirota, isto tako dolaze deca iz drugih mesta kod nas.