Otvoreno pismo, Koridori Srbije. Ko duguje Aktoru, država ili Koridori? Pirotske firme, podizvođači, čekaju isplatu!

13. septembar 2023. 12:02 Društvo Pirot Plus Online

"Poštovani,  

Poslednjih nekoliko meseci, posle protesta brojnih preduzeća iz niškog i pirotskog kraja pred zgradom Aktora u Atini, pokušali smo da dobijemo odgovore na pitanja naših firmi. Primera radi, iz Pirota je 4-5 preduzeća radilo na Koridoru 10, kao podizvođači. Aktor je završio, valjda, poslove na jugoistoku Srbije i napustio zemlju.

Ostali su dugovi koje naša preduzeća nisu mogla da podnesu. Došlo je do otpuštanja radnika, samim tim i do smanjenja obima posla. Neki su već na ivici, ili su već obustavili rad.

Pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija, obratili smo se Ministarstvu građevine i otuda dobili odgovor da nije obaveza Vlade Republike Srbije, već obaveza Aktora. U Aktoru su odgovorili da dugovanja neće izmiriti dok Koridori – Vlada Srbije ne isplate obaveze prema njima.

Pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, obraćamo vam se zahtevom da nam u predviđenom roku od 15 dana odgovorite na pitanja:

  1. Kada će Koridori Srbije isplatiti obaveze prema Preduzeću Aktor iz Republike Grčke?
  2. Da li su obaveze prema Aktoru obaveza Vlade Republike Srbije ili obaveza Koridora Srbije?

Napominjemo da smo radove na Koridoru 10 na našem području pratili preko našeg Portala Pirot Plus online, od prvih poslova do otvaranja. Imali smo izuzetnu saradnju sa Dušanom Mijukom i brojnim saradnicima i da nas to jača da se na ovakav način obratimo.

Smatramo značajnim da se problem reši, za dalji razvoj ne samo Srbije, gde se uveliko gradi, već i za građevinske firme iz niškog i pirotskog kraja, koje su, ponavljam, u veoma teškoj situaciji.

EKSKLUZIVNO DIREKTNO IZ ATINE! Srpske firme, među njima i pirotski "Kubik trans" protestovali ispred zgrade Aktora. Policija ih pod pretnjom oterala!

Otvoreno pismo ministru Goranu Vesiću! Srpske firme, podizvodjači Aktora na Koridoru 10, traže izmirenje dugova. Kada će rekonstrukcija pruge Niš – Gradina!?

Ministarstvo građevine: Mi ne dugujemo! Pitajte Koridore Srbije. Aktor poručuje: Kad plati Srbija, izmirićemo dugove!

Podnosilac zahteva za odgovore

Medijska kuća Ani press doo Pirot

 Trg Oslobodilaca Pirota 32 

 Portal Pirot Plus online

 Naxi Plus radio

 Direktor, novinar i vlasnik

 Nenad Paunović

PS

Ukoliko smatrate potrebnim, pogledajte na našem Portalu pisma koja smo slali Ministarstvu, odnosno ministru Goranu Vesiću i onda ćete razumeti, konačno, zašto se sada obraćamo vama."