Osiguranje za siguran dobitak

30. jul 2012. 11:22 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Poslednje obilnije padavine praćene jakim vetrom ipak su izuzetno pogodovale usevima, naročito kukuruzu, bez obzira na, mestimično , pričinjenu štetu,izjavio je za naš Radio pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu, Goran Popović.I ovom prilikom nametnulo se pitanje osiguranja useva čiji je iznos neuporedivo niži od ukupnih ulaganja.

„Država u buduće neće davati subvencije onim poljoprivrednicima koji nisu osigurali svoje useve ili životinje s obzirom da je njihova proizvodnja neizvesna.Premije osiguranja nisu visoke u odnosu na ukupna ulaganja i zato poljoprivrednici treba da koriste sve pogodnosti koje su im na raspolaganju“, kaže Popović.

Svest poljoprivrednika se postepeno menja u pozitivnom pravcu, kaže Mladen Aleksov, iz Kompanije Dunav osiguranje. Poslednjih godina, o čemu svedoče i statistički podaci,sve više poljoprivrednika shvata značaj osiguranja i odlučuje se za ovakav vid zaštite svoje proizvodnje.Aleksov kaže da poljoprivrednici koriste i povoljnosti koje im pruža lokalna samouprava koja većim delom učestvuje u osiguranju.