Opština i ove godine stipendira najbolje studente

11. januar 2013. 09:39 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Lokalna samouprava dodeliće za tekuću školsku godinu 14 stipendija i novčanih pomoći studentima koji ostvaruju izuzetne rezultate tokom studiranja. Sava Kostić, zamenik načelnika Odeljenja za vanprivredu, kaže da će stipendije biti dodeljenje prvenstveno studentima koji ispunjavaju predviđene kriterijume a školuju za zanimanja koja su deficitarna.

-Stipendije i novčane pomoći će se dodeliti prvenstveno studetnima koji se školuju za zanimanja koja su deficitarna na osnovu evidencije Nacinalne službe za zapošljavanje. Na osnovu te informacije mi smo uradili tekst Konkursa, i studenti koji se školuju u tim oblastima imaće prednost a to su diplomirani matematičar, diplommirani fizičar, diplomirani farmaceut, inžernjer elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjer elktrotehnike za energetiku, diplomirani inženjer poljopirvrede za proizvodnju bilja, diplomirani inženjer geodezije, diplomirani inženjer tehnologije za proizvodnju odeće i diplomirani socijalni radnik – kaže Kostić

Pravo na stipendiju i novčanu pomoć imaju izuzetno talentovani studenti, od druge do završne godine osnovnih i integrisanih akademskih studija, koji su upisali studijski program u trajanju od najmanje osam semestara i imaju uspeh sa najnižom prosečnom ocenom 8.5 tokom svih godina studija, uz uslov da nisu obnavljali nijednu godinu studija.

- Stipendija za školsku 2012/13 godinu isplaćivaće se u trajanju od 10 meseci počev od januara naredne godine, u mesečnom iznosu od 7.000 dinara. A novčana pomoć predviđena za studente koji ostvaruju pravo na republičku stipendiju isplaćivaće se u trajanju od 10 meseci počev od meseca januara 2013. godine u mesečnom iznosu od 4.900 dinara kaže Kostić.

Rok za prijavljivanje na Konkurs ističe danas.