Oglasio se Štab za vanredne situacije grada Pirota

14. oktobar 2021. 12:54 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Saopštenje Štaba za vanredne situacije prenosimo u celosti

Dana 13.10.2021.god. održana je sednica Štaba za vanredne situacije grada Pirota.

Razmatrana je epidemiološka situacija Covid 19 u gradu, problemi u funkcionisanju zdravstvenih ustanova u uslovima kada je procenjen najveći stepen rizika od prenošenja virusa, imunizacija stanovništva i organizacija obrazovno-vaspitnog procesa u osnovnim i srednjim školama u gradu.

Od početka epidemije imamo najveći broj obolelih ali i hospitalizovanih i preminulih lica. U vrhu smo epidemijskog talasa.

Zavod za javno zdravlje Pirot na nedeljnom nivou , dostavlja Štabu za vanredne situacije podatke o karakteristikama epidemije i procenu rizika, kategorišući epidemiološku situaciju na području grada.

Od početka oktobra grad Pirot je u crvenoj zoni sa procenjenim najvećim stepenom rizika od prenošenja virusa. Poslednje mišljenje od 12.10. 2021.god. pokazuje blagi pad kumulativne stope potvrđenih slučajeva i pad procenta pozitivnosti testova u poslednjih 14 dana, smanjen broj prvih pregleda u Covid ambulanti za odrasle, ali je epidemiološka situacija i dalje vanredna sa tendencom prelaska u katastrofalnu.

Sve zdravstvene ustanove u gradu rade pod velikim pritiskom. Broj pregleda u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot na dnevnom nivou je preko 300, a u Covid ambulanti Dečjeg dispanzera dnevno se pregleda 100 do 120 deteta. Кadrovski kapaciteti su promenljivi i neizvesni, organizacija rada se menja na dnevnom nivou jer i zdravstveni radnici oboljevaju. Ovih dana odsutno je 8 lekara Doma zdravlja zbog bolesti.
Slične probleme u radu ima i Opšta bolnica Pirot kada su kadrovi u pitanju, odsutno je 16 zdravstvenih radnika zbog bolesti. Na bolničkom lečenju je trenutno 55 lica obolelih od korona virusa , svakodnevno je povećanje broja hospitalizovanih . Razmatran je predlog angažovanja volontera na poslovima trijaže pacijenata u ambulantama.

Obuhvat stanovništva imunizacijom u gradu iznosi 54,5%. Jedan od predloga koji je uzet u razmatranje, a radi povećanja broja vakcinisanog stanovništva, je organizovanje mobilne zdravstvene ekipe za imunizaciju. Članovi Štaba su dobili zadatak da razmotre mogućnosti realizacije ovog predloga.

Što se tiče organizacije obrazovno-vaspitnog procesa u školama, Štab na nedeljnom nivou predlaže modele nastave za sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada Pirota.
Štab za vanredne situcije će i dalje pružati svaku vrstu finansijske i logističke podrške zdravstvenim ustanovama, da bi se odgovorilo na povećane zdravstvene zahteve građana u aktuelnoj situaciji. Apelujemo na građane da imaju razumevanje i strpljenje u ovoj teškoj situaciji za sve nas. Nephodno je ubrzati proces vakcinacije, to je jedini način da zaustavimo virus. Vakcinisana osoba spašava živote, često su to životi naših najmilijih!

Кomandant Štaba za vanredne situacije grada Pirota

Mr Vladan Vasić