Održani tradicionalni “Dani polja strnih žita”! Pšenica za sada u dobrom stanju. Sve, dalje, zavisi od vremena!

16. jun 2017. 10:00 Privreda Pirot Plus Online

Poljoprivredno savetodavna stručna služba u Pirotu, organizovala je po tradiciji, na svom oglednom polju, danas, u petak, 16.juna, Manifestaciju „Dani polja strnih žita“. Kako se i očekivalo, ovom susretu prisustvovao je veliki broj poljoprivrednika, agronoma i stručnjaka vodećih instituta i kompanija iz Srbije i Hrvatske. Proizvođači su imali priliku da se upoznaju sa raznim sortama žitarica (pšenica, tritikale, ječam i raž), merama zaštite i agrotehnike.

Mimica Kostić Djordjević, u odsustvu direktora, bila je pravi domaćin. Ona nam je rekla da su ovi susreti sa poljoprivrednicima izuzetno korisni i da su iz godine u godinu sve posećeniji. Postali su neophodni za naše poljoprivrednike.

Srdjan Vidanović je upravo stručnjak za strna žita. On je pored ocene stanja pšenica, govorio i o saradnji institutima i poljoprivrednicima. Pšenica za sada napreduje. Mraz u aprilu je ugrozio. Nada se da će do žetve sve biti u redu!

Razgovarali smo i sa poljoprivrednicima. Iskustva su različita.

Rekosmo, veliki broj poljoprivrednika je bio prisutan. Obilazili su oglede komentarisali, a potom pošto su saslušali Mimicu Kostić Djordjević i Srdjana Vidanovića, obilazili pšenicu i razgovarali sa predstacvnicima instituta i osiguravajućih društava.