Održan Bugarsko-Srpski poslovni forum u Sofiji

01. jun 2016. 14:00 Privreda Pirot Plus Online

U suorganizaciji Bugarske privredne komore (www.bia-bg.com) i Regionalne privredne komore Niš juče, 31.maja, održan je u Sofiji poslovni forum Bugarska-Srbija. Skupu je prisustvovalo više od 30 bugarskih i srpskih firmi.

Organizacija skupa realizovana je uz podršku mreže Enterprise Europe Network, Bugarske privredne komore i Univerziteta u Nišu, Regionalne privredne komore Niš i Slobodne zone Pirot.

Na forumu su predstavljene mogućnosti za saradnju između dve države i inovativna rešenja za industrijsku proizvodnju, kao i mogućnosti za izlazak na treća tržišta, sa kojima Republika Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini.

Tokom zvaničnog otvaranja foruma skupu su se obratili zamenik predsednika Bugarske komore Georgi Šivarov, Generalni sekretar Regionalne komore Niš Vladimir Dodić i Gradonačenik Pirota Mr Vladan Vasić.

Prisutnima je Slobodnu zonu Pirot predstavio Aleksandar Simonović, rukovodilac sektora marketinga a svoja iskustva kod investiranja i rada u Srbiji izneli su Martin Petrov ispred firme „Best Tabacco“ i Ivan Ivanov ispred firme „Irelly“. Svojim pozitivnim primerima rada u slobodnoj zoni Pirot ovi privrednici su predstavili realna iskustva tokom svog rada i pozvali druge bugarske firme da im se pridruže i počnu da rade i investiraju u Slobodnoj zoni Pirot.

Gradonačelnik Pirota Mr Vladan Vasić je ovom prilikom najavio novi skup mera za privlačenje i podršku investicijama u Pirotu, sa posebnim osvrtom na IT sektor.

Skupu su prisustvovali i Aleksandar Milićević, prvi savetnik Ambasade u Sofiji i Marina Hristeva, kopredsednica Bugarsko-Srpske trgovinsko-industrijske komore.

Posle oficijalnog dela Foruma organizovani su B2B susreti bugarskih i srpskih firmi. Dogovoreno je da se u drugoj polovini godine održi analogni forum u Srbiji uz organizaciju posete Slobodnoj zoni Pirot.