Održani Dani polja strnih žita. Srđan Vidanović: U Pirotskom okrugu ne očekujemo veliki prinos, otprilike četiri tone po hektaru

16. jun 2020. 12:15 Privreda Pirot Plus Online

Poljoprivredna savetodavna stručna služba u Pirotu danas je na svom oglednom polju organizovala tradicionalnu manifestaciju Dani polja strnih žita. Ovo je bila prilika da se proizvođači upoznaju sa raznim sortama žita, ali i merama zaštite.

Srđan Vidanović, iz Poljoprivredne službe u Pirotu, kaže su ogled pšenice uspeli da poseju u tolerantnom roku. S obzirom na vremenske ulove zadovoljni su izgledom i očekuju dobar prinos, a na ogledu je zastupljeno 19 sorti ozimih strnih žita, istakao je Vidanović i dodao da su ispoštovane sve agrotehničke mere i očekuju prinos od sedam tona po hektaru.

Kada je u pitanju stanje strnih žita u Pirotskom okrugu Vidanović objašnjava da su kiše izvukle pšenicu, ali u ovom periodu vlaga pogoduje i razvoju bolesti. Strna žita su u fazi mlečnog zrenja. Na ostalim poljima ne očekuju visok prinos, s obzirom da ima mesta gde nije bilo dovoljno kiše. Prema rečima Srđana Vidanovića ne očekuju se vrhunski prinosi i trebalo bi da budu četiri tone po hektaru.