Odbornička grupa "Pirot protiv nasilja" onemogućila izlaganje govornika na sednici Skupštine grada. Sve odluke usvojene bez diskusije

03. jul 2024. 12:30 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Sednica Skupštine grada danas je završena za nepunih sat vremena. Na početku sednice zamenik šefa Odborničke grupe “Pirot protiv nasilja”, Žarko Todorović ukazao je na povredu Poslovnika i tražio da se sednica odloži jer, kako je rekao, materijal vezan za temu koja se odnosi na gasifikaciju su dobili neposredno pre sednice i nisu imali vremena da to prouče. Takođe, jedna od predviđenih tema je sklonjena sa dnevnog reda, što, kako kažu, nije obrazloženo. S obzirom da nije prihvaćen njihov predlog, rad Skupštine je nastavljen, ali su odbornici iz redova “Pirot protiv nasilja” ustali i zauzeli govornicu.

Predsednica Skupštine Dragana Tončić, izrekla je opomene, ali je rad Skupštine nastavljen u tim uslovima.

Predviđeni govornici po svim tačkama dnevnog reda nisu mogli da obrazlažu teme, za diskusiju se niko nije javljao i sve odluke su redom usvojene.

Po završetku sednice gradonačelnik Vladan Vasić rekao je da je dugo u politici i da ovakav lokalni parlament do sada nije video. Vasić smatra da je ovo izraz neznanja i nemoći šta kroz argumentaciju reći ako je u pitanju bilo koja tačka na dnevnom redu Skupštine. Odbornička grupa “Pirot protiv nasilja” pokušava opstrukciju i prezentuje nasilje, umesto da argumentovano razgovaraju, istakao je Vasić i dodao da je danas trebalo raspravljati o strateški važnim temama, što opozicija nije dozvolila. Ipak, kako je Vasić rekao, sve tačke su usvojene jer je to važno za dalji razvoj grada.  

Žarko Todorović, zamenik šefa Odborničke grupe “Pirot protiv nasilja”, naveo je da imaju primedbe na rad predsednice Skupštine, na nepoštovanje Poslovnika i nemogućnost da proporcionalno svi građani imaju zastupljenost koja je tim poslovnikom data. Konkretno, kada je u pitanju izbor predstavnika odborničkih grupa koji bi trebalo da budu u komisijama, Todorović kaže da svaka odbornička grupa ima pravo na predstavnika u radnim telima u skladu sa svojom zastupljenošću. Todorović je takođe rekao da materijal za sednicu koji se odnosi na program gasifikacije nije im blagovremeno dat.

Odbornik Čedica Džunić istakao je da je ovo nepoštovanje zakona jer sve komisije imaju po 5 članova, a u ovom trenutku za kapitalne investicije je komisija tročlana.

Odbornik Tomica Ćirić dodao je da im nije obrazloženo zašto je Odluka o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom isključena iz današnjeg dnevnog reda.

Što se tiče rada stalnih komisija u lokalnom parlamentu predsednica Skupštine grada, Dragana Tončić, objasnila je da su uredno, kao opoziciona stranka, bili pozvani da dostave imena za rad u komisijama, koje se nalaze i u poslovniku. Oni su najpre poslali mejl da ne žele da učestvuju u komisijama, a potom nisu ispoštovali rokove koji su dati i sada traže.

Kada je reč o odluci koja je povučena sa dnevnog reda, predsednica Skupštine Dragana Tončić je rekla ovom prilikom, da  je želela da obrazloži, ali joj to nije bilo omogućeno.