Odbornici usvojili Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci, Odluku o dodeli pomoći privrednim subjektima i pristupanju Grada Udruženju "Pokret za decu tri plus"

30. novembar 2022. 14:24 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas je održana sednica Skupštine grada Pirota.

Na početku sednice odbornici su sa 45 glasova usvojili Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Pirota za prvih devet meseci.

Potom su donete odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije "Pirot-zapad" i Plana generalne regulacije "Sukovo".

Odobrnici su usvojili i odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023.godinu na teritoriji grada Pirota, o razvrstavanju neizgrađenog građevinskog zemljišta koje se koristi isključivo za gajenje biljaka, sadnog mazerijala, odnosno šuma, u poljoprivredno, odnosno u šumsko zemljište za svrhu utvrđivanja poreza na imovinu za 2023.godinu.

Na dnevnom redu našle su se i odluke o dodeli pomoći male vrednosti privrednim subjektima na teritoriji grada Pirota, o pristupanju Grada Pirota u članstvo Udruženja "Pokret za decu tri plus" iz Čačka i rešenja iz imovinsko pravne oblasti.

Na kraju sednice bila su razrešenja i imenovanja. U okviru imenovanja za vršioca dužnosti direktora Galerije “Čedomir Krstić” za period od šest meseci imenovana je sadašnja direktorka Radmila Vlatković.

Sednica je završena odborničkim pitanjima.

Predsednica Skupštine grada, Milena Dimitrijević, po završetku sednice istakla je da je prvi put otkada predsedava Skupštinom oduzela reč odborniku nakon dve opomene jer je, kako kaže, odbornik Žarko Todorović govornicu iskoristio za predizbornu kampanju.

Komentarišući teme o kojima se govorilo na današnjoj sednici predsednica Skupštine se osvrnula na Odluku o pristupanju Grada Pirota Udruženju “Pokret za decu tri”.

O najznačajnijim odlukama sa današnje Skupštine govorio je gradonačelnik Vladan Vasić.

Kada je u pitanju Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada za prvih devet meseci, gradonačelnik je istakao da, uključujući i kraj novembra, realizacija budžeta je dobra, a polovinom decembra će biti usvajanje budžeta za sledeću godinu i još jedan rebalans.

Ovom prilikom Vasić je najavio da sledeće godine planiraju da povećaju davanja za smeštaj dece u vrtiće.

Govoreći o Odluci o dodeli pomoći male vrednosti privrednim subjektima, gradonačelnik Pirota istakao je da Grad već nekoliko godina ima mere za samozapošljavanje, zapošljavanje teže zapošljivih lica, stručnu praksu, javne radove, ali i da svake godine uvode i nove mere. Ovoga puta to su žensko preduzetništvo i stari zanati.

U svom obraćanju na sednici Vladan Vasić je naveo da se u prethodnom periodu smanjio broj nezaposlenih. Na nivou Okruga pre nekoliko godina bilo je 12.500 nezaposlenih, a sada je ispod 9.000, u Pirotu ispod 4.500 nezaposlenih. S obzirom da je struktura nezaposlenih loša, pokrenuti su programi formalnog i neformalnog obrazovanja, rekao je Vasić.

Tokom diskusije povodom prve tačke dnevnog reda, o izvršenju budžeta, šef Odborničke grupe Najbolje za Pirot, Žarko Todorović, rekao je da Pirot ima 20.000 manje stanovnika i da je to posledica rada lokalne vlasti, što je ukratko obrazložio u izjavi za medije.

Gradonačelnik Vladan Vasić je u okviru odborničkih pitanja, na kraju sednice, uputio poziv svima koji žele dobro gradu i narodu da predlažu i daju ideje šta da se uradi kako bi bilo bolje, što je ponovio i u izjavi za medije, dodajući da je kritikovanje najlakše, a najmanje produktivno.