Odata počast poginulim grčkim i srpskim borcima u Prvom svetskom ratu

20. septembar 2017. 14:01 Društvo Pirot Plus Online

Danas je na Grčkom i Srpskom groblju održana tradicionalna manifestacija odavanja počasti srpskim i grčkim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ambasada Grčke i Kipra, kao i vojnih izaslanika zemalja (po pozivu Ambasade Grčke), ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane RS, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik M. Simovia, gradonačlelnik Pirota Vladan Vasić kao i predstavnici brojnih udruženja koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova iz Srbije i Grčke.

Na groblju je sahranjeno 358 grčkih vojnika i oficira koji su krajem 1918. i početkom 1919.godine stradali po jakoj zimi, a njihove kosti razbacane u okolini Pirota. Katarina Levandis, srpska snajka , udata za Piroćanca, godine 1923, sakupila je kosti i smestila u grobnicu. Najveći broj vojnika bio je iz grčkog grada Patrasa.
Činodejstvovao je njegovo preosveštenstvo G.G. Arsenije, Episkop Niški, u sadejstvu sa sveštenicima iz Pirota i Grčke.

Potom su položeni venci i sveće na spomenik poginulim grčkim vojnicima.

Posle polaganja cveća i venaca intonirana je Himna Grčke , a zatim su se obratili predstavnici Republike Grčke i Republike Srbije .

Po završetku svečanosti na grčkom groblju, po tradiciji po istom protokolu održana je svečanost kraj spomenika poginulim srpskim junacima .

Ovaj spomenik svedoči o pogibiji 7.610 Piroćanaca stradalih u prvom Svetskom ratu.

Zatim je intonirana Himna Republike Srbije .

Brojni zvaničnici i delegacije položile su vence i cveće na spomeniku poginulih pirotskih ratnika.

Na kraju svečanosti novinarima se obratio i Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota