Od januara skuplji gradski i prigradski prevoz

07. decembar 2012. 11:33 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Prevoznici u gradskom i prigradskom saobraćaju zahtevali su povećanje cene prevoza za 30%. Prema rečima Zorana Krstića, načelnika Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalnu delatnost, na osnvou urađene analize ,na poslednjoj sednici Opštinskog veća doneta je odluka da se cene prevoza uvećaju za 10%.

-Tačno je da je cena goriva uvećana, međutim na osnovu analize utvrdili smo da ukoliko bi cene karata bile uvećane po zahtevu prevoznika, to bi dovelo da manje frekvencije putnika. Odlučili smo da uvećanje cena bude 10 % . Dosadašnja cena gradskog prevoza bila je 42 dinara a po novom cenovniku biće 47 dinara. Za isti procenat biće uvećane cene na i na svim ostalim linijama prigradskog saobraćaja - kaže Krstić.

Primena novog cenovnika u gradskom i prigradskom saobraćaju počeće 1. januara naredne godine. Krstić kaže da je na istoj sednici usvojen i set odluka o izmenama komunalnih taksi, među kojima su i takse za registraciju vozila.

-Najveće umanjenje imaćemo kod registracije autobusa. Primena nove skale dovešće do znatnog smanjenja prihoda. Slična je situacija i kada je reč o kombi-busu. Kod registracije kamiona i putničkioh automobila smanjenja su neznatana - kaže Krstić.

Još jedna novina koju napominje Krstić jeste ukidanje plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme, takozvane firmarine, za preduzetnike i mala prvna lica sa godišnjim prihodom do 50 miliona dinara. Korekcija komunalnih taksi smanjiće davanja fizičkih i pravnih lica u lokalni budžet za oko 13 miliona dinara.