×

Od 20. decembra obavezan PCR test za strance pri ulasku u Srbiju

14. decembar 2020. 15:00 Korona virus Pirot Plus Online

Ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić-Tepavčević saopštila je danas da strani državaljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova.

Kisić Tepavčević je objasnila da je Krizni štab doneo odluku prema kojoj će na graničnim prelazima biti vršena pojačana kontrola, uz obavezan PCR test, koji će biti potreban za sve strane državljane, bez obzira na to iz koje zemlje ulaze u Srbiju.

Ona je dodala da našima državljanima Ustav garantuje ulazak u zemlju i za njih će važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ako nemaju negativan PCR test, s tim što se karantin može prekinuti negativnim PCR testom.

Prema njenim rečima, ova mera će važiti od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Takođe, ministarka je podvukla da će aktuelne mere za suzbijanje epidemije koronavirusa ostati na snazi do petka, 18 decembra, nakon čega će ponovo zasedati Krizni štab.

Kisić Tepavčević je objasnila da se videlo da su dosadašnje mere dale efekte, ističući da brojevi jesu na visokim vrednostima, ali se vidi pad broja novoobolelih.

To su, ipak, i dalje visoke vrednosti, optećenje zdravstvenog sistema je veliko i moramo svi da uradimo sve da smanjimo prenošenje virusa, naglasila je ona.

Ministarka je apelovala na građane da predstojeće praznike ove godine proslave u najužem krugu porodice, ali i da se tada pridržavaju svih preventivnih mera.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da se broj pregleda u kovid ambulantama smanjuje i da je to ohrabrujući podatak, ali da zabrinjava to što od ukupnog broja pregledanih veći procenat zahteva hospitalizaciju.

Prema njenim rečima, virus je prisutan u svim mestima u Srbiji, a da su žarišta upravo najveći gradovi, poput Beograda, Novog Sada, Kragujevca.

Ona je, govoreći o vakcini protiv COVID-19, napomenula da naše državno rukovodstvo od samog početka komunicira sa svim proizvođačima vakcina, podsetivši na to da, sve dok se vakcina ne registruje u zemlji porekla i dok ne dobije sve sertifikate Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, ne može se primenjivati u našoj zemlji.

*Saopštenje Vlade Srbije