Objavljeni preliminarni spiskovi popisivača u poljoprivredi

27. septembar 2012. 10:14 Privreda Pirot Plus Online

Završene su propisane proceduralne radnje za izbor popisivača u poljoprivredi. Prema rečima Miroljuba Vidanovića, direktora Poljoprivredno savetodavne stručne službe, prema rezultatima testiranja objavljeni su preliminarni spiskovi opštinskih popisivača i instruktora koji će sutra, po isteku roka za žalbu, postati i konačni

-Preliminarni spisak istaknut je na zgradi lokalne samouprave i zainteresovani mogu videti da li su ušli u sistem 52 popisivača odnosno 16 zamena. Kandidati su pokazali dobre rezultate kako na samoj obuci tako i na testu. U toku je priprema materijala za popisivače-kaže Vidanović.

Vidanović kaže da su prilikom izbora popisivača ispoštovani svi kriterijumi, tako da očekuje kvalitetan popis. Svi popisivači su sa visokom stručnom spremom, nalaze se na evidenciji Nacinalne službe za zapošljavanje i većina je učestvovala u prošlogodišnjem popisu stanovništa. Predstojeći popis treba da obezbedi pregled stanja u poljoprivredi kaže Vidanović i dodaje da će to uticati na donošenje odluka u ovoj oblasti

-Sve subvencije Minstarstva poljoprivrede dodeljivaće se proizvođačima srazmerno sa prijavljenom površinom, brojem grla i svim podacima sa popisa. Nema razloga za strah da će to uticati na uvećanje poreza ili drugih troškova. Cilj popisa je da proizvođači uvide koja je proizvodnja na njihovom gazdinstvu nerentabilna i neisplativa i promene to. Poljoprivredna služba će na osnovu podataka popisa u sradnji sa Lokalnom samoupravom u okviru postojeće Strategije za poljoprivredu raditi na donošenju odluka u cilju podizanja poljopirvredne proizvodnje - kaže Vidanović.

Popis u poljoprivredi trajaće u periodu od 1. oktobra do 15. decembra i njime će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije.