Novi investitor dolazi u Pirot. Firma "Macaron moda" planira da uposli preko 200 tekstilnih radnika

13. januar 2021. 12:25 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota u izjavi za Portal Plus online kazao je da se u poslednjih petnaestak dana vode intenzivni pregovori sa menadžmentom firme "Makaron moda" turskog investitora o otvaranju pogona u našem gradu.

Ovaj turski investitor otvorio je pre par godina konfekcijsku firmu u Velikoj Plani gde posluje dobro. Oni su prepoznali Pirot kao grad sa dobrim konfekcijskim nasleđem, ali i dobrim strateškim položajem i uslovima za poslovanje. Pronašli su lokaciju za pogon u objektima bivše fabrike “Lola Sarlah”. Investitor namerava da odmah zaposli oko 200 radnika, a cilj lokalne samouprave je povećanje konkurentnosti i kompetativnosti u oblasti tekstilne industrije. Njihovo obećanje je da će zarade biti dvadesetak procenata veće od minimalne zarade, kaže zamenik gradonačelnika.

Kada je IO “Prvi maj” prestala da postoji na tržištu rada se javio veliki broj kvalifikovane radne snage iz ove branše. Međutim danas ti radnici ili su pred penzijom, ili već ostvaruju to pravo i do kvalifikovane radne snage treba doći.

Raznim programima prekvalifikacije, dokvalifikacije, treninzima. Ti program postoje, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Našu radnu snagu treba promovisati ne kao jeftinu, kako je bilo u početku, već upravo kao kvalifikovanu, napominje Colić.

Prema njegovim rečima, vlasnik te firme planira da taj pogon otvori u prvoj polovini godine.