Nova školska godina bez sistema finansiranja po učeniku

10. april 2013. 09:30 Društvo Pirot Plus Online

Pilot program ”Finansiranje po učeniku” započet je prošle godine u 16 lokalnih samouprava u Srbiji među kojima je i Pirot. Primena ovog sistema bila je predviđena za predstojeću školsku godinu, međutim ovih dana Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da je primena modela finansiranja obrazovanja po učeniku (per kapita), odložena za školsku 2020/21. godinu. Slavko Ilić, direktor OŠ Dušan Radović, učesnik pilot projekta, kaže da je ovaj sistem podrazumevao da prema broju đaka budu doređena sredstva koje neka škola, a onda i nastavnik treba da dobiju svakog meseca, a novac bi delom obezbeđivala lokalna samouprava, a delom budžet države. Ilić dodaje da je bilo očekivao odlaganje prmene ovog sistema.

-Teorijski je neizvodljivo da se završe formule i probaju pilot škole, gde smo i mi. To što se prirpema zahteva mnogo vremena i pored redvonih poslova i nemoguće je ubrazti. Ministarstvo će odlučiti šta će biti, ovo su predložili sindikati, ali treba videti I probati model – kaže Ilić.

Ilić kaže da se za model primene ovog sistema uzima u obzir broja učenika po odeljenju, međutim treba imati u vidu i specifičnosti kao što su isturena odeljenja.

-Postoje odeljenja sa po 20 i više učenika gde im se treba posvetitii, tu su i deca iz inkluzije i treba raditi dva programa što je zahtevno za nastavnike, u isturenim odeljenjima imamo učiteja koji predaje jednom detetu što takođe ima otežavajuće okolnosti. U tom slučaju treba nadoknaditi i platu za učitelja, pola plate za pomoćnog radnka i slično. Prosek jeste 13 učenika po odeljenju, međutim nisu svi u gradu kao u pojedinim sredinama – kaže Ilić