Nova godina, novi zakoni, uredbe, poskupljenja…

02. januar 2020. 13:08 Gradska hronika Pirot Plus Online

Vlada Srbije uonela je nekoliko zakona i uredbi koje u stupile na snagu 1. januara Nove godine.  Kao i za mnogo toga u životu, ima dobrih i onih drugih vesti.

Da  vas podsetimo !

 Minimalna cena rada   

Na prеdlog Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije, u septembru prošle godine, donеla je  Odluku o visini minimalnе cеnе rada za pеriod januar-dеcеmbar 2020. godinе. 

Utvrđеna minimalna cеna rada iznosi 172,54 dinara („nеto”) po radnom času i primеnjuje sе od 01. januara 2020. godinе.

Povеćanjе minimalnе cеnе rada od 11,1 odsto najvеćе je do sada u Srbiji. Na osnovu ovog povećanja mеsеčna minimalna zarada  iznosiće 30.022 dinara, što je za tri hiljade više u odnosu na dosadašnji iznos. 

Vlada jе ovu odluku donеla u skladu sa Zakonom o radu, imajući u vidu da socijalni partnеri nisu postigli konsеnzus o visini minimalnе cеnе rada za 2020. godinu, što jе konstatovano na sеdnici Socijalno-еkonomskog savеta, održanoj dana 10. sеptеmbra 2019. godinе.

Penzije...

   Isplata penzija po "švajcarskom modelu".  Primeni indeksacija penzija podrazumeva njihovo usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.Primenom nove formule penzije će od januara biti uvećane 5,4 odsto. Uslovi za penzionisanje se menjaju. Žene će u 2020. godini za ostvarivanje prava na starosnu penziju morati da napune 63 godine života.Za odlazak u prevremenu penziju, novi uslovi su 39 godina staža i 57 godina i osam meseci života za žene, i 40 godina staža sa 58 godina i četiri meseca života za muškarce.

Struja i komunalne takse

 Računi za struju od 1. januara biće uvećan obavezan iznos za TV pretplatu, sa 220 na 255 dinara.

 Povećava se i i lokalna komunalna taksa koja se plaća prilikom registracije vozila.  Nove iznose odredjuju lokalne sa mouprave

 Cigarete

Cigarete bi trebalo da poskupe 10 dinara po paklici, zbog povećanja akciza.

Paušalci 

 Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ukinute su grupe paušalaca i proširen je spisak onih koji mogu da postanu paušalci. Od 15. januara poreska rešenja  će dobijati unapred, elektronski,  tako će znati koliki im je porez za celu godinu. Za pojedine biće i dodatnih olakšica.Novina je i to da će od januara paušalno moći da se oporezuju i auto-mehaničari, auto-limari i računovođe. Način oporezivanja menja se za 14 delatnosti među kojima su taksisti, programeri, arhitekte, umetnici. Njima će se porez obračunavati po republičkom proseku.

Dužnici i legalizacija

 Stupile su  na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Uvodi se postupak dobrovoljnog namirenja novčanih potraživanja pred javnim izvršiteljem.Suština je u tome da dužnik postigne sporazum sa poveriocem, uz posredovanje javnog izvršitelja, ali bez ulaženja u izvršni postupak i uz znatno manje troškove. Inicijativa mora da potekne od poverioca, a rok za sprovođenje ovog postupka je ograničen na 60 dana. Počela je   primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.Porodilje i dece će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Od 1. januara 2020. godine legalizaciju sprovode opštine kojima će praktično biti upućeno, tačnije vraćeno oko 190.000 predmeta.

Troškovi prevoza za dolazak i odlazak sa rada

Menjaju se pravila za naknadu troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada. Poslodavac od 1. januara može da bira između dve opcije.

Prva opcija je da poslodavac kupuje zaposlenima mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju.

Ova opcija, medjutim,  ne uvažava njihovu slobodu izbora koju vrstu prevoza će koristiti za dolazak i odlazak sa posla. Isplata naknade uz sakupljanje računa.

Druga opcija je da poslodavac isplaćuje zaposlenima naknadu za troškove prevoza, uz korišćenje neoporezivog iznosa, ukoliko se ti troškovi dokumentuju.

Registarske tablice


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović doneo je danas odluku o tome da se registarske tablice ne menjaju nakon isteka roka od devet godina od dana izdavanja.
Prema izmenama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, koje je potpisao ministar, registarske tablice se neće menjati nakon pomenutog roka, kako je to do sada bilo propisano, a trebalo je da počne da se primenjuje od 1. januara.
One će morati da se menjaju samo ukoliko usled dotrajalosti ili oštećenja postanu neupotrebljive, kao i u slučajevima kada vozilo bude registrovano u drugom registarskom području, kada se izgube, ukradu ili budu uništene.
Od danas će se izdavati i saobraćajne dozvole sa neograničenim rokom važnosti, a vlasnici vozila kojima su dozvole izdate pre 1. januara 2020. godine, u kojima je upisan rok važnosti, nakon isteka tog roka mogu ih zameniti za nove saobraćajne dozvole koje su trajne.
Vlasnicima vozila se preporučuje da, radi nesmetanog korišćenja vozila u inostranstvu, nakon isteka važnosti saobraćajne dozvole istu zamene.

Jeftiniji roming u Regionu

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da će cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas biti snižene od devet do 35 odsto, u skladu s drugom fazom primene regionalnog sporazuma o romingu.
Matić je u izjavi za agenciju Tanjug naglasila da će cene ostati iste u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Ona je objasnila da će prosečna cena odlaznog poziva iz Srbije od danas iznositi 7,1 dinar, što je dodatno smanjenje za 34 odsto u odnosu na prethodno sniženje iz jula 2019. godine.
Prema njenim rečima, prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju biće 5,6 dinara, a SMS poruke 2,9 dinara, dok će prenos podataka u proseku koštati 3,6 dinara po megabajtu.

Potpisan kolektivni ugovor sa sindikatima zaposlenih u zdravstvu

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potpisao je kolektivni ugovor sa predsednikom Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti  Zoranom Savićem i predsednikom Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ Zoranom Ilićem.
Samo zajedničkim snagama, saradnjom kakvom smo do sada imali možemo da učinimo naš zdravstveni sistem još bolji i kvalitetniji, istakao je Lončar, dodavši da je nedavno prepoznat problem pomoćnog osoblja u zdravstvenim ustanovama i da se na rešavanju tog problema već uveliko radi.