Niska aktivnost virusa gripa

16. januar 2014. 09:41 Gradska hronika Pirot Plus Online

Zavod za javno zdravlje u okviru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti radi nadzor nad gripom kroz praćenje oboljenja sličnih gripu. U prethodne dve nedelje izveštavanja o nadzoru nad gripom je nekompletno zbog novogodišnjih i božićnih praznika, tako da se ne registruje povećanje broja obolelih.

Prema podacima Zavoza za javno zdravlje Vojvodine 09. januara dokazano je prisustvo gripa А (Н1N1) kod osobe iz Novog Sada, koja je boravila van zemlje tokom praznika.

Na teritoriji Republike Srbije beleži se niska aktivnost virusa gripa. Povećana aktivnost gripa beleži sse u zapadnoj Evropi i u Turskoj

-Imajući u vidu da ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa, čemu doprinosi duži boravak u zatvorenom prostoru i početak školske godine, neophodno je primenjivati mere prevencije: izolacija obolelih, izbegavanje kontakta sa obolelima i sumnjivim na oboljenje, održavanje lične higijene, naročito higijene ruku i disjanih puteva, kašljanje i kijanje upapirnatu maramicu, često provetravanje i vlažno brisanje prostorija – napominje dr Radmila Zec, epidemiolog, okružni koordinator za nadzor nad gripom.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u pirotskom okrugu ima visok obuhvat. Utgrošeno je 98% planiranih količina vakcina (od 3120 doza preostalo je 85 doza i to u Pirotu 70 i Beloj Palanci 15 doza). Vakcina se preporučuje visokorizičnim grupama stanovništva (osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima – šećerna bolest, poremećajima rada bubrega kao i osoba sa oslabljenim imunitetom.