Neminovna korekcija cena grejanja

01. avgust 2012. 13:13 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Trenutno za kilogram mazuta gradske toplane moraju izdvojiti 71 dinar, I po toj ceni JP “Gradska toplana” nabavlja energent kako bi u dogledno vreme vratila pozajmljene količine Robnim rezervama. Radovan Nikolić, direktor Toplane u izjavi za Plus radio kaže da je likvidnost preduzeća dovedena u pitanje, s obzirom da se s jedne strane nalaze obaveze prema dobavljačima, dok su sa druge strane velika potraživanja za isporučenu toplotnu energiju. Sve to prati jedan nerealan diparitet izmedju cena grejanja I cene energenta

- Ukupna potraživanja Toplane za isporučenu energiju iznose oko 75 miliona dinara, dok dugovanja za mazut prevazilaze ovaj iznos. Više dugujemo nego što potražujemo, a to je posledica povećanja cene mazuta od početka godine za blizu 12 dinara po kilogramu, dok su cene grejanja ostale na prošlogodišnjem nivou, kaže Nikolić.

To znači da će u narednom periodu doći do, prema Nikolićevim rečima, neminovne korekcije cene grejanja u Pirotu.
- Prema uradjenim kalkulacijama, cena grejanja po metru kvadratnom stambenog prostora trebalo bi da iznosi oko 1 evro, dok je sadašnja cena 69 dinara po kvadratnom metru. To bi značlo povećanje od blizu 60 odsto, što je u trenutnim ekonomskim uslovima nemoguće sprovesti. Zbog toga će se zatražiti neko minimalno povećanje cena, što bi se pozitivno odrazilo na prihode, a delimično I na likvidnost preduzeća.

Toplane I naredne sezone očekuju pomoć Robnih rezervi u pozajmicama mazuta, bez kojih neće biti moguće u kontinuitetu servisirati korisnike, a u nekim slučajevima čak I započeti grejnu sezonu.