Nastavlja se akcija čišćenja Srbije - Lidl na Staroj planini

07. septembar 2020. 12:47 Društvo Pirot Plus Online

Kompanija Lidl Srbija zajedno sa svojim partnerima Gorskom službom spasavanja Srbije i kompanijom EkoStarPak, veliku akciju čišćenja srpskih planina nastavila je na Staroj planini. Ove subote prikupljeno je 35 džakova otpada na najvećoj planiniistočne Srbije,koja postaje sve privlačnija destinacija domaćim turistima. Nakon čišćenja sada već dva nacionalna parka prirode Srbije – Kopaonika i Stare planine – sakupljeno je u zbiru 60 džakova otpada iz prirode.

U cilju zaštite i očuvanja čiste prirodne okoline Stare planine, učesnici akcijesu na površinskom prostoru od približno 30ha sakupljaliotpad i plastičnu ambalažu, počevši odpredela oko Planinarskog domaiSki staze sa pirotske strane visokoplaninskog masiva. Nakon toga, očišćen jeput do vidikovca Koziji kamen i sam vidikovac, Rosomački lonci, vodopad Tupavica i priobaljeZavojskog jezera.

Članovi GSS-a su, pre svega veliki zaljubljenici u prirodu, i znamo koliko je važno čuvati je od zagađenja. Do sada smo, u saradnji sa kompanijama Lidl Srbija i EkoStar Pak, očistili dve planine, Kopaonik i Staru planinu. Plan nam je da u narednih mesec ipo dana uklonimo otpadsa Fruške Gore i Zlatibora. Nadamo se da će ova naša zajednička akcija podstaći i druge ljubitelje prirode, da posle boravka na planini ili obalama reka, uvek i očiste za sobom“, istakao je Marko Đurić, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Od ukupne količine prikupljenog otpada na području Stare planine, deo pogodan za reciklažu u iznosu od približno20 kgobuhvata 400 plastičnih flaša koje bi se godinamarazlagale u prirodi da nisu sakupljene na ovaj način, imajući u vidu da je za kilogram plastike potrebno oko 20 velikih PET flaša.Sav sakupljeni otpad nakon sprovedenih akcija dalje će procesuirati partner akcije Ekostar Pak, koji je specijalizovan za odlaganje otpada.

Pokazujući društvenu odgovornost prema zajednici u kojoj posluje, kompanija Lidl Srbija nastoji da, u okviru svoje ekološke strategije „REsetPlastic“, realizuje kampanje koje će doprineti zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Ova strategijausmerena je na pet oblasti delovanja: od smanjenja upotrebe plastike, povećane upotrebe reciklirane plastike i uklanjanja otpada iz prirode, do podsticanja ekoloških inovacija i edukacije u ovoj oblasti.

O Lidlu

Kompanija Lidl deo je nemačke Švarc grupe (SchwarzGruppe), jednog od vodećih prehrambenih trgovinskih lanaca u Evropi. Posluje u 32 zemlje širom sveta i broji više od 287.000 zaposlenih. Na osnovu nacionalnih nagrada za najboljeg maloprodavca u više zemalja Evrope, Lidl je nosilac priznanja „RetaileroftheYearEurope” za 2018/2019. 

Lidl je u Srbiji svoje prve prodavnice otvorio u oktobru 2018. godine i trenutno ima 41 prodavnicu u 28 gradova širom zemlje. Imamo dugoročne planove sa ciljem da potrošačima širom Srbije ponudimo jedinstveno iskustvo kupovine i najbolji odnos cene i kvaliteta, po čemu smo prepoznati u svetu.