Nastavak projekta „Pomoć u kući“

19. februar 2013. 14:14 Gradska hronika Pirot Plus Online

U Medija centru Doma kulture održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Unapređenje položaja dece sa teškoćama u razvoju u Pirotu“ i daljih koraka na unapređenju ove usluge. Ova lokalna akcija deo je projekta ''Razvoj lokalnih usluga za decu sa invaliditetom i njihove porodice'' koji se realizuje u tročlanom partnerstvu Delegacije EU, Ministarstva rada i socijalne politike i UNICEFa a iz sredstava IPA 2008 - Socijalna inkluzija. Dragan Mladenović, menadžer projekta, kaže da su udruženje Pirgos i opština prepoznali značaj usluge „Pomoć u kući“ i da će nastaviti zajedničko delovanje.


-Naše veliko zadovoljstvo je da predstavimo rezultate projekta, onog što smo radili prethodnih nekoliko meseci, a to je da smo zajedno sa ključnim akterima zajednice, predstavnicima biznis sektora, predstavnicima institucija, javnih preduzeća, nevladinih organizacija i predstavnicima lokalnih vlasti, došli do dogovora da usluga koju Pirgos pruža deci sa smetnjama u razovoju nastavimo u z odobrenje sredstava lokalnog budćeta u iznosu od 1.000.000. Naša kampanja koju smo radili je bila uspešna i mi ćemo nastaviti sa pružanjem usluge „Pomoć u kući“ – kaže Mladenović.


Marija Panić, koordinator projekta kaže da trenutno ima 20 korisnika ove usluge.


-Opština je prepoznala značaj ove usluge i obezbedila sredstva za realizaciju projekta do kraja godine. Negovateljice koje su angažovane na projektu odlaze u prirodno okruženje deteta, u kuće gde rade sa njima, pomažu roditeljima oko svakodnevnih školskih aktivnosti. Nešto što planiramo u narednom periodu jesu kreativne igraonice i radionice koje će biti organizvoane za decu korisnike usluge jednom mesečno- kaže Panićeva.


Opština Pirot je je usvajanjem Strategije o socijalnoj zaštiti potvrdila svoje opredeljenje ka unapređenju položaja marginalizovanih grupa. Principi Strategije su aktivno učešće građana, održivost pružanja usluga, jednakost i fer odnosi u dostupnosti i pružanju usluga, partnerstvo u pružanju usluga, kreiranje ciljne usluge radi zadovoljenja potreba najsiromašnijih i najugroženijih delova stanovništva.