Nastavak programa "Moja prva plata", poslodavci javite se

03. septembar 2021. 10:20 Privreda Pirot Plus Online

Vlada Republike Srbije obezbedila je sredstva za nastavak programa ‘’Moja prva plata’’, kao jednu od mera podrške privredi.

Ispred Privredne komore Srbije pozivaju poslodavce da se priključe Programu, čiji ciljevi su podsticanje zapošljavanja mladih i rešavanje problema nedostatka kadrova u privredi. Program će omogućiti da se 10.000 mladih sa stečenim srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima.

Tokom trajanja Programa Nacionalna služba za zapošljavanje:
1. angažovanim licima na ime novčane naknade isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od: - 22.000,00 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem, - 26.000,00 dinara za lica sa visokim obrazovanjem;
2. vrši obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom. Pored navedenog iznosa, poslodavac može angažovanim licima isplatiti dodatna sredstva, koja na mesečnom nivou ne mogu biti veća od iznosa koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Na dodatni novčani iznos koji uplaćuje poslodavac, u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana, plaća se porez na druge prihode po stopi od 20%.

Osposobljavanje mladih za rad traje devet meseci i realizuje se bez obaveze zasnivanja radnog odnosa. Po isteku osposobljavanja, sami odlučujete da li ćete zasnovati radni odnos sa kandidatima koji su kod vas obavili praksu.

Program se odnosi na privatni i javni sektor. Prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja, u skladu sa propisom Vlade Republike Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Ukoliko postoje radna mesta za koja teško nalazite kadrove, imate povećani obim posla ili planirate povećanje, a potrebni su Vam novi kadrovi, ili ako želite da podmladite svoj tim – pravi je trenutak da se uključite u Program „Moja prva plata”.

Prijavu za program možete izvršiti putem linka: https://mojaprvaplata.gov.rs/detalji-prijave . Prijavljivanje se vrši do 20. septembra 2021. godine.
Više informacija o programu, možete dobiti iz dokumenata koje vam dostavljamo u prilogu, i na sajtu: https://mojaprvaplata.gov.rs/ .

Informacije o programu LINK

Moja prva plata Javni poziv LINK

*Saopštenje Privredne komore Srbije