Narodna kuhinja bez povećanja broja korisnika

15. april 2013. 13:02 Gradska hronika Pirot Plus Online


[aside]Opštinska organizacija Crvenog krsta uokviru projekata nevladinih organizacija koje finansira lokalna samouprava realizovaće projekat za stara lica u seoskim sredinama na teritoriji opštine. Prema rečima Sanje Stankvić, sekretara opštinske organizaije Crvenog krsta reč je o značajnom projektu koji će omogućiti evidenciju starih i nepokretnih lica kao i pomoći koja im je najpotrebnija. Ukupna vrednost ovog projekta je preko 300 hiljada dinara.[/aside]Za lica koja ne mogu da se prehrane obezbeđen je jedan besplatan topli obrok dnevno u narodnoj kuhinji. O tome ko ima pravo na ovaj vid ishrane odlučuje Centar za socijalni rad a samu kuhinju vodi Crveni krst. Sanja Stanković, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta, kaže da narodna kuhinja funkcioniše bez problema uz postojeći broj korisnika.


-Sprema se 850 obroka dnevno, dele se na dva punkta jedan u Tijabari i jedan u Pazaru. Situacija se nije bitno menjala. Namirnice dobijamo od Crvenog krsta Srbije i Vlade Republike Srbije. Lokalna samouprva pomaže u finansirnju pripreme ovih obroka i nabavci namirnica koje nisu u paleti Crvenog krsta. To su namirnice koje ne mogu dugo da stoje, tako da ne možemo da ih lagerujemo – kaže Stankovićeva.


Boban Nikolić, član Opštinskog veća resorno zadužen za vanprivredu, kaže da postoji potreba za povećanjem broja korisnika narodne kuhinje u svim gradovima pa i kod nas, ali to u ovom trenutnku nije moguće.


-Nismo u prilici u ovom trenutnku da povećamo broj korisnika narodne kuhinje, to je za sada 850 korisnika. Iako je broj korisnika socijalne novčane pomoći povećan ne može biti praćen povećanjem broja korisnika narodne kuhinje, koja nije svim korisnicima novčane pomoći u ovom trenutku neophodna. Trenutno se bavimo potvrdama o povlasticama prilikom plaćanja električne enerije – kaže Nikolić.