Na GP Gradina – Kalotina otvoren zajednički Kontakt centar policije i carine

20. decembar 2012. 09:46 Društvo Pirot Plus Online

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i zamenik premijera Republike Bugarske i ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov otvorili su juče na graničnom prelazu Gradina – Kalotina zajednički Kontakt centar policije i carine dveju zemalja, koji, kako je ocenio premijer Dačić, predstavlja korak dalje u jačanju veza između Srbije i Bugarske.

Premijer Dačić je kazao da je kontakt centar proizvod zajedničkih aktivnosti koje su Srbija i Bugarska sprovodile proteklih nekoliko godina i naglasio da je zajednički interes dveju država borba protiv kriminala, korupcije i terorizma.

- U uslovima kad policija i carina funkcionišu zajedno ostvaruje se neophodno jedinstvo i brzina reagovanja koja je veoma bitna u borbi protiv kriminala i terorizma, rekao je Dačić.

Ukazavši na prijateljstvo i bliskost srpskog i bugarskog naroda, Dačić je rekao da je cilj njegovog premijerskog mandata izgradnja jakih veza između Srbije i Bugarske, koja je od značaja za Balkan i za ceo ovaj region. On je naveo da Srbija i Bugarska u narednim mesecima i godinama treba da idu korak dalje i da otvore više graničnih prelaza kako bi građani lakše prelazili i sa jedne i sa druge strane granice s krajnjim ciljem „da u bližoj budućnosti ovde i nema granica“.

Premijer je dodao da je potrebno što pre završiti saobraćajni i železnički koridor prema Bugarskoj, auto put, elektrifikaciju pruga. Podsetivši da je nedavno u Briselu sa kolegom Bojkom Borisovim potpisao Sporazum o izgradnji gasne interkonekcije između Niša i Sofije, Dačić je rekao da su Srbija i Bugarska prijatelji i da treba da podržavaju jedna drugu i da je to istorijski veoma važna poruka za narode dveju zemalja.

Dačić očekuje da će Borisov u februaru doći u zvaničnu posetu Beogradu, kako bi se time još jednom pokazale zajedničke veze, koje treba da budu osnova za dalje građenje i jačanje ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza.

Zamenik premijera Republike Bugarske i ministar unurašnjih poslova Cvetan Cvetanov ocenio je da otvaranje zajedničkog Kontakt centra predstavlja dokaz odličnog posla koji su Srbija i Bugarska završile u poslednjih nekoliko godina, a koji se tiče stalne razmene informacija u cilju prevencije i borbe protiv organizovanog i svih drugih vrsta kriminala.

- Evropska unija veoma visoko ceni taj naš zajednički posao i na jednom od zasedanja u Evropskom savetu kada se diskutovalo o viznoj liberalizaciji sa Srbijom istakao sam da je Kontakt centar još jedan dokaz naše odlične saradanje u borbi protiv svih vrsta kriminala, kazao je Cvetanov.