Mogućnost podnošenja zahteva za besplatne udžbenike do 13.marta

10. mart 2015. 08:00 Društvo Pirot Plus Online

Prema odluci Ministarstva prosvete, od ove školske godine deca samohranih roditelja, iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu, iz porodica sa oba nezaposlena roditelja i drugi učenici iz materijalno ugroženih porodica, dobijaće besplatne udžbenike od države, bez obzira da li pohađaju osnovnu ili srednju školu, i te knjige neće morati da vraćaju. Marjan Marković, viši referent za studentska i učenička pitanja, u izjavi za Plus radio i Portal Plus online objasnio je da do 13.marta roditelji koji imaju potrebe da konkurišu za besplatne udžbenike trebalo bi da popune zahteve i dostave dokumentaciju u školi radi mogućnosti konkurisanja za određenu pomoć oko obezbeđivanja udžbenika.

- Ove godine je Ministarstvo prosvete ušlo u program besplatnog obezbeđenja udžbenika, a ta će praktično biti pomoć u namanjenju cena knjiga. Nisu to besplatni kompleti knjiga, ali ministarstvo će učestvovati delom u tim troškovima, rekao je Marković.

Marković je istakao, između ostalog, i da se na teritoriji Opštine Pirot dodeljuje ukupno 117 učeničkih stipendija i 179 studentskih kredita i stipendija, a kada je u pitanju smeštaj studenata u domove 218 se prijavilo, a 66,40% je onih koji su ostvarili pravo i što se tiče smeštaja učenika u internate od 93 novih prijavljenih učenika pravo na smeštaj ostvarilo je njih 54,20%.