Ministarka Čomić: Ko ne planira, taj planira sopstvene neuspehe

16. jun 2021. 12:27 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U  okviru obilaska upravnih okruga u  Srbiji u Pirotu je danas boravila ministarka za ljudska i manjinska  prava i društveni  dijalog Gordana  Čomić sa saradnicima. 

Uspostavljanje dijaloga u razvoju zemlje, smanjenje diskriminacije, poboljšanje položaja žena i muškaraca, Roma i drugih nacionalnih manjina, neki su od  ciljeva  posete  visokih predstavnika Vlade.   

Dobijanje odgovora na pitanje kako će Pirotski okrug izgledati 2030. godine, takođe je jedan od razloga  posete  ministarke Gordane Čomić. Dijalog  je način da se započne rešavanje  mnogih  problema.

Verujem da će  ovaj skup doprineti što efikasnoj primeni zakona, kako u lokalu, tako i na republičkom nivou, i da će sugestije i konstatacije koje se danas budu čule doneti i nova iskustva i način razmišljanja

Ministarka Čomić je istakla da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog obilazi okruge i da je Pirotski okrug dvadesetčetvrti po redu, a da je to prilika za razgovor sa predstavnicima lokalne samouprave, sa načelnicima okruga, predstavnicima centara za socijalni rad,  udruženjima, kao i svih onih koji su na lokalnom nivou zaduženi da primenjuju zakone iz nadležnosti tog Ministarstva - rekla je ministarka Čomić i ukazala da je ovo prvi obilazak, a da će do kraja godine obići sve upravne okruge još jednom.

Dragana Tončić, načelnica PUO rekla je da u dijalogu sa ministarkom danas učestvuju svi relevantni činioci na lokalu. Prilika je da se razgovara i o novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Još jedna tema sastanka je i ptanje položaja nacionalnih manjina u našem Okrugu.

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva, sa ministarkom na čelu  i načelnice Pirotskog upravnog okruga, prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici policije, centra za socijalni rad, nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici nacionalnih manjina i civilnih društava.