Ministarka Dubravka Đedović Handanović posetila Pirot i uručila prvih 100 ugovora za realizaciju mera energetske efikasnosti građanima

20. novembar 2023. 14:28 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sa saradnicima danas je posetila Pirot. Ovom prilikom uručeno je prvih 100 ugovora za realizaciju mera energetske efikasnosti građanima, kojima su dodeljena sredstava u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji". Ovaj projekat Grad Pirot sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije.

Na početku posete ministarka je obišla radove energetske sanacije Doma kulture i razgovorala sa izvođačima.

Potom je u sali Doma kulture upriličena svečana dodela prvih 100 ugovora za realizaciju mera energetske efikasnosti građanima.

U svom obraćanju ministarka Dubravka Đedović Handanović istakla je da su građani Pirota do sada imali odličan odziv na konkurs. Pored ostalog, ministarka je navela da Vlada Srbije nastoji da jača mrežu kako ne bi bilo prekida struje, ali i naglasila da je potrebno da svi štede. Vlada je donela preporuku da svima, koji manje troše energiju, imaju pravo na popuste, kao i da se pomogne najugroženijim građanima. To su aktivnosti koje Vlada može da preduzme, rekla je ministarka Đedović Handanović, ali je potrebno da menjamo svest, da budemo efikasniji i racionalniji jer svi želimo manje račune, veći komfor i čistiji vazduh.

Dom kulture Pirot je još jedna zgrada koja će biti energetski efikasnija, dodala je ministarka Dubravka Đedović Handanović. Prema njenim rečima, vrednost ovih ulaganja je blizu 17 miliona dinara i zajedno sa Gradom Pirotom unapređuju energetsku efikasnost u postrojenju za preradu vode Berilovac u koju će biti uloženo oko 20 miliona dinara.

U ime Gradske uprave Ministarstvu rudarstva i energetike zahvalio se Vladan Vasić, predsednik Privremenog organa, kao i građanima koji su učestvovali na konkursu i što će, kako je rekao, dati svoj doprinos u poboljšanju energetske efikasnosti.

-Svi zajedno učestvujemo u velikom projektu, a to je da naš grad bude racionalniji u potrošnji energije, poručio je Vasić.

Posle dodele ugovora u prostorijama Gradske uprave Pirot održan je sastanak sa delegacijom Ministarstva rudarstva i energetike.