Mimica Kostić Đorđević: Biće ovo rodna godina!

27. jul 2017. 14:30 Privreda Pirot Plus Online

Danas smo sa stručnim saradnicima Poljoprivredne savetodavne stručne službe obišli polja kukuruza i voćnjake u Poljskoj Ržani. O trenutnom stanju i merama koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se očuvao rod i povećao prinos govorili su Mimica Kostić Đorđević i Srđan Vidanović.

Ova godina za voćare bila je relativno dobra i voćnjaci su u dobrom stanju, kaže Mimica Kostić Đorđević, stručni saradnik za voćarastvo i vinogradarstvo. Gde nije bilo kasnog prolećnog mraza jabuke, kruške i šljive su dobro ponele rod. U ovom trenutku poljoprivrednim proizvođačima koji gaje lesku savetuje se navodnjavanje kako bi se povećao rod.

Grožđe je trenutno u fazi povećanja bobica i ovo zahlađenje je dobro došlo, istakla je Mimica Kostić Đorđević.

Kada je u pitanju kukuruz dosadašnji vremenski uslovi nisu povoljno uticali na njegovo sazrevanje, rekao je Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo. Kukuruz je prema njegovim rečima dosta skratio stablo zbog nedostatka vlage.

Ovo osveženje nije donelo dovoljne količine padavina, ali ipak pogoduje kako bi se izvršilo oprašivanje, s obzirom da je kukuruz trenutno u fazi cvetanja i oprašivanja. U zavisnosti od vrste zemljišta na kojoj je kukuruz zavisiće i prinos, objasnio je Vidanović.