Milka Colić: Upis dece u vrtiće elektronskim putem! Vaspitno - obrazovni rad se nesmetano realizuje od kuće

17. april 2020. 13:00 Društvo Pirot Plus Online

Od uvođenja vanrednog stanja u našoj zemlji zbog pojave korona virusa sva javna preduzeća, ustanove i organizacije prilagodile su svoj rad novonastaloj situaciji i preporukama Vlade Republike Srbije. Nastojalo se da sve usluge građanima budu dostupne, da sve službe obavljaju poslove bez problema, ali na bezbedan način za zaposlene i građane.

Predškolska ustanova „Čika Jova Zmaj“, takođe, je napravila novi raspored. Direktorka Milka Colić nam je detalje prenela u telefonskom razgovoru.

Od 16. marta vaspitači, stručna služba i medicinske sestre rade od kuće sa decom i roditeljima, administrativna služba radi po potrebi, a redovno na posao dolaze čistač, dve osobe koje rade na elektronskom upisu i direktor ustanove. Radi se skraćeno, svi vrtići su dezinfikovani i zatvoreni, a rukovodioci vrtića imaju obavezu da ih obiđu dva puta nedeljno. U ovom trenutku radi samo centralni vrtić „Lane“, rekla je Milka Colić.

S obzirom da je upis dece počeo 1. aprila i trajaće do 15. maja, direktorka je podsetila roditelje da to učine isključivo elektronskim putem preko sajta eUprave.

Ona je dodala da će roditelji biti obavešteni posle 15. maja ukoliko bude trebalo da dostave dodatnu dokumentaciju.

Ono što je posebno važno u ovom trenutku istaći to je da se vaspitno – obrazovni rad realizuje, bez obzira na okolnosti, dodala je Colić.

Vaspitači i stručna služba daju veliku podršku deci i roditeljima da uče i napreduju u vanrednim okolnostima. Oni komuniciraju sa roditeljima i decom, daju im zadatke koje realizuju kod kuće, a mi dobijamo izveštaje za svaku nedelju. Iako se prvi put susrećemo sa ovakvim vidom rada od kuće, svi su se dobro snašli i veoma smo zadovoljni. Povratna informacija od roditelja je pozitivna, naglasila je direktorka Predškolske ustanove u Pirotu.

Prema njenim rečima u daljem periodu najvažnije je da se uskoro počne sa radom uobičajeno i jedva čekaju da im se deca vrate u vrtiće jer nisu ništa zapostavili, svi vrtići su sređeni.

U toku leta, ukoliko počnemo sa radom, videćemo šta će biti od kapitalnih investicija, u planu je proširivanje i opremanje prostora za još neku vaspitnu grupu, najavila je Milka Colić.

Ovom prilikom direktorka Milka Colić je poručila roditeljima i deci da je ovo novo iskušenje za sve i da će savladati i ovaj zadatak kao što su sve do sada.