Milenković: Posle razmatranja određenih primedbi i nedoumica stav GIK-a je da se podnese krivična prijava protiv nosioca izborne liste “Pirot protiv nasilja” i zatraži mera bezbednosti protiv UG “Glas Pirota”

23. decembar 2023. 21:29 Izbori 2023 Pirot Plus Online

"Gradska izborna komisija danas je zasedala, pre svega, zbog otklanjanja nedoumica i laži koje se šire u vezi sprovedenih izbora na teritoriji grada Pirota 17. decembra", izjavio je predsednik GIK-a Jovan Milenković.

Milenković je objasnio da je prvo sproveden uvid u materijal za četiri biračka mesta, za koja su prigovor dobili od liste “Pirot protiv nasilja”. Ta mesta pokrivaju 4.613 glasačkih listića ili birača. Milenković objašnjava da je samo na jednom mestu utvrđeno da je jedan listić pogrešno procenjen kao nevažeći, a u stvari je važeći i odnosi se na SPS.

Članovi GIK-a raspravljali su i o prigovoru ove liste, kojim je zahtevano da se poništi glasanje u Pirotu zbog postojanja osnova sumnje da je prikriveno 200 glasačkih listića i da su oni mogli biti zloupotrebljeni. Jovan Milenković kaže da su takve vesti širene putem društvenih mreža, preko ličnog profila Darka Božića i FB stranice “Glas Pirota”. Komisija je od Službenog glasnika Srbije dobila izveštaj da je Pirotu isporučeno 200 listića manje. Prema njegovim rečima, ova činjenica demantuje krađu ili nestanak listića.

Pored ostalog, razmatran je i zahtev Koalicije “Srbija protiv nasilja” za poništenje glasanja na svim biračkim mestima na republičkom nivou. "S obzirom da zahtev nije podnet u predviđenom roku, odbačen je kao neblagovremeni", rekao je Milenković.

Zbog svega prethodno navedenog, stav komisije je da se podnese krivična prijava protiv nosioca izborne liste “Pirot protiv nasilja” i zatraži mera bezbednosti protiv “Glasa Pirota”, koje ne treba da se zloupotrebljava u političke svrhe, naglasio je Milenković i dodao da mora da se zaštiti integritet izborne komisije i svih njenih članova jer su dosad radili transparentno, javno i sve odluke objavljivali.

Na pitanje novinara ko je podneo prijavu Višem sudu u Pirotu za krađu 200 listića i da li se može reći da su rezultati izbora konačni, Milenković je odgovorio da je prijavu sudu podnela lista “Pirot protiv nasilja”, a što se tiče rezultata, podneti zahtev za poništenje glasanja remeti zbirni izveštaj. Zbog toga će konačni rezultati biti objavljeni kada bude rešen prigovor.