Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća

15. novembar 2012. 14:12 Društvo Pirot Plus Online

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća. Dr Marina Manić PR Doma zdravlja kaže da je hronična opstruktivna bolest pluća oboljenje kod koga je rana i tačna dijagnoza od velike važnosti da pomogne pacijentu da duže vodi aktivan život

-Bolest je sve prisutnija u populaciij, negde oko 40 % ljudi koji boluje to i ne zna. Cilj ove akcije je otrkiti obolele i pravilnom i tačnom dijagnozom i terapijom sprečiti progrediranje bolest, kako bi pacijent što duže vodio aktivan život - kaže doktorka Manić.

Centar za prevenciju ovim povodom oranizuje danas i sutra u periodu od 10 do 17 časova akciju besplatnog rađenja spirometrije, u prostorijama Centra u Ambulanti Pazar. Sutra u periodu od 10 do 14 časova u prostorijama Centra biće održana Škola za hronična opstruktivna bolest pluća koju će voditi Dr Srebra Kostić, specijalista opšte medicine. Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća se ove godine obeležava pod sloganom "Nije prekasno", kako bi se povećala svest o značaju prevencije, prepoznavanja i pravilnom pristupu lečenja hronične opstruktivne bolesti pluća.