Krupčanci nisu dozvolili ukopavanje eutanaziranih svinja

10. februar 2020. 19:11 Gradska hronika Pirot Plus Online

Tokom prepodneva naš novinar pratio je dogadjaje u Krupcu. Naime, na Zboru u Mesnoj zajednici, veliki broj meštana usvojio je zaključke u osam tačaka.

Na Portalu smo objavili izveštaj od sinoć i reportažu sa mesta gde su prethodnog dana ukopavane svinje.

Okupljeni meštani, ali i komšije iz ostalih sela čekali su kamion sa svinjama iz obližnjih sela. 

Nebojša Krstić, privatnik iz Krupca, objasnio nam je sve detalje:

Obavešteni smo da je lokaciju za ukopavanje odredila komunalna ispekcija grada Pirota i da se današnje uspavane svinje ukopaju u Krupcu, a od sutra da se nađe nova lokacija. Mi na to nismo pristali i uglavnom nam je objašnjeno da ne treba da se bije na sva zvona šta se ovde kod nas dešava. Iz Okruga smo pozvani na sastanak. Bili su, pored načelnice, inspektorka Melanija i predstavnik Policije. Predstavnici lokalne samouprave došli su pri kraju sastanka. Komunalni inspektori i prisutni preneli su detalje koji su se čuli na sastanku, a posle dogadjaja u Krupcu, kao i o lokaciji koju treba ponovo odrediti, kaže Kostić. 

Rekli su nam da je odluka Ministarstva jer se radi o opasnoj epidemiji koja predvidja ovakve mere. Dogovor nismo postigli i tako smo završili sastanak. Vratili smo se kolega i ja u selo. Kada je kamion stigao nismo dizvolili da prodje. Bilo je pitanje zašto se ne voze na Regionalnu deponiju? O tome mi nismo hteli da raspravljamo jer je ukopavanje stvar grada. Nezvanično smo saznali da su svinje ipak oterane na Deponiju, objasnio je Nebojša Kostić.

Rečeno je, saznajemo, da na Deponiji ne može životinjski otpad da se odlaže. Mora da bude u zaraženom području jer se eutanizirana stoka ne ispituje, ide bez provere krvi, i zato mora samo na tom potezu, na Kružnom putu.