Konkursi za smeštaj u domove, učeničke i studentske stipendije i kredite

10. septembar 2014. 09:59 Društvo Pirot Plus Online

U toku su konkursi Ministarstva prosvete za dodelu studentskih stipendija i kredita kao i za smeštaj u studentske domove. Marjan Marković, referent za učenička i studentska pitanja u Opštinskoj upravi opštine Pirot, kaže da je u toku podnošenje prijava.

- Rok za podnošenje prijava za smeštaj u studentske domove za brucoše traje do 15. septembra, za studente druge, treće i četvrte godine do 31. oktobra. Za studente drugog stepena studija, odnosno one koji studiraju po novim uslovima biće produžen do 5. novembra. Rok za podnošenje prijava za studentske kredite i stipendije je do 31. oktobra za sve učesnike konkursa, i to kako za studente od prve do pete godine osnovnih studija tako i za studente prve i druge godine drugog stepena studija. Studenti sa prosekom ocena preko 9 dobijaju stipendije, ostali kredite - kaže Marković.

Jedan od uslova za sticanje prava na na studentsku stipendiju ili studentski kredit je da su studenti upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz republičkog Budžeta.

Aktuelni su i konkursi za učeničke stipendije. Tu ima novina posebno kada je reč o učenicima romske nacionalne manjine, kaže Marković.

- Učenici srednjih škola do 30. septembra mogu da se prijave na konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dodelu učeničkih stipendija i kredita za školsku 2014/2015. godinu. Pravo na učenički kredit ili stipendiju, u skladu sa zakonom, imaju učenici srednjih škola čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji nisu ponovili nijedan razred i čiji roditelj, odnosno staratelj ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Za učenički kredit ili stipendiju, takođe, mogu konkurisati i učenici iz osetljivih društvenih grupa, kao i učenici od I do III razreda srednjih škola koji se školuju za deficitarna zanimanja. U okviru projekta „Tehnička podrška za inkluziju Roma“ (TARI) u skladu sa IPA 2012 programom za socijalni razvoj i Programom „Stipendija i mentorska podrška u srednjim školama u Srbiji“ namenjenim Romima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koju predstavlja Misija OEBS-a u Srbiji i uz tehničku podršku Fonda za obrazovanje Roma (FOR) objavilo je konkurs za dodelu stipendija učenicima romske nacionalnosti koji pohađaju trogodišnje i četvorogodišnje srednje školu školske 2014/15. Godine. Na konkurs mogu da se prijave učenici romske nacionalnosti sa prosekom ocena od 2,5 do 3,5, a rok za prijavu je 15. septembar. Takodje, učenici romske nacionalnosti mogu, sa prosekom ocenana višim od 3,5 mogu da se prijeve na redovan konkurs Ministarstva prosvete za dobijanje učeničkih stipendija. Prijava za sve ostale učenike, sa prosekom ocena preko 4,5 je do 30. septembra, kaže Marković.

Na osnovu odluke načelnika Opštinske uprave Pirot učenici i studenti oslobodjeni su plaćanja svih dažbina za usluge u Uslužnom centru opštine Pirot. Istu praksu primenjuju i u Upravi prihoda i Katastru.