Konkurs za studentske kredite i stipendije

01. oktobar 2013. 08:15 Društvo Pirot Plus Online


Na većini fakulteta u Srbiji danas je zvanično počela nova akademska godina. Kao i svake godine Ministarstvo prosvete raspisalo je Konkurs za studentske kredite i stipendije. Marjan Marković viši referent za učenička i studentska pitanja opštinske uprave Pirot, kaže da je počeo Konkurs i u toku je prijem zahteva za studentske kredite i njihovu obnovu.


-Danas praktično počinje konkurisanje za studentske kredite i obnovu onih koji ispunjavaju uslov za produženje korišćenja studentskog kredita ili stipendija. Osnovni uslov za konkurs bilo da je upitanju smeštaj za studentski dom, studentski kredit ili stipendija, jeste da je student na budžetu. U slučaju da je samofinansirajući student ili student na nekom od privatnih fakulteta to pravo ne može ostvariti – kaže Marković.


Konkursni rok za smeštaj u studentske domove za studente starijh godina traje do kraja meseca, podseća Marković.


-Konkursni rok za smeštaj u studentske domove za studente II, III, IV i V godine počeo je 1. septembra i traje do 31. oktobra, a za studente drugog stepena studija ili master do 5 , ponekada i do 7. novembra traju – dodaje Marković


Kada je reč o učeničkim stipendijama konkurs je završen juče, i prema Markovićevim rečima primljena su 343 nova zahteva za ove kredite sa teritorije opštine. Škole će u narednomperiodu proslediti spiskove nadležnom ministarstvu.