Konkurs fotografije (Ne)briga o kulturnom nasleđu

17. januar 2013. 14:43 Kultura Pirot Plus Online

Muzej Ponišavlja raspisao je konkurs za najbolju fotografiju o temi (Ne)briga o kulturnom nasleđu. Tatjana Karanović, kustos Muzeja kaže da je reč o tradicionalnom konkursu koji ova ustanova, raspisuje svake godine.

-Reč je o Konkursu fotografije u okviru ciklusa koji je počeo pre desetak godina i svake godine u ovo vreme, pozivajući se na nekadašnji Dan zaštite spomenika kulture, Muzej raspisuje konkurs o ovoj temu. Ove godine je mali jubilej, desetogodišnjica i odlučili smo da to bude konkurs fotografije. Fotografi će se i ove godine baviti ovom temom brige odnosno nebrige o kulturnom nasleđu, koje treba da čuvamo i obezbedimo kontinuitet u njegovom postojanju, obzirom da ono što je bilo pre nas daje nam osnovu za ovo sada, a mi već treba da pravimo tu malu nit, tu kockcicu u mozaiku za budućnost – kaže Karanovićeva.

Osnovna ideja konkursa kako napominje Karanovićeva jeste zaštita kulturnog nasleđa.

-U osnovi ove akcije je ideja da zaštitimo nepokretno kulturno nasleđe, spomenike kulutre, onih desetak objekata koji su pod zaštitom Države. Ali možemo to i prošititi. Autori mogu na umetničii način i kroz svoje posebne tehnike izraziti svoja osebena viđenja. Ostavljamo auotrima da se predstave fotografijom– dodala je Karanovićeva.

Najbolje fotografije, po odluci žirija, biće nagrađene i izložene na izložbi u Galeriji Muzeja, 20. febrauara. Pravo učešća imaju svi građani Pirotskog okruga. Konkurs traje do 16. februara.